Το ψάρι πατάτα!!! (βίντεο που σκάβουν για να το βγάλουν!!)

Το ψάρι πατάτα!!! (βίντεο που σκάβουν για να το βγάλουν!!)

Ο δίπνοος, επίσης γνωστο ως ψάρι σαλαμάνδρα, είναι ένα είδος ψαριού του γλυκού νερού γνωστό για την ικανότητά του να ζει και στην ξηρά, χωρίς νερό, επί μήνες, και μερικές φορές ακόμη και χρόνια.

Όπως λέει και το όνομά τους, οι δίπνοοι έχουν ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο αναπνευστικό σύστημα που μπορεί να πάρει κατ ‘ευθείαν το οξυγόνο από τον αέρα. Ορισμένα είδη χάνουν σιγά-σιγά τη λειτουργία των βράγχιων τους. Αν και εξακολουθούν να ζουν στο νερό, πρέπει να ανεβαίνουν τακτικά στην επιφάνεια του νερού για αέρα. Μπορούν ακόμη και να πνιγουν αν παραμείνουν περισσότερο από το κανονικό κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Οι δίπνοοι έχουν επιμήκη σώματα, όπως τα χέλια και κολυμπουν στον πυθμένα. Κατά γενικό κανόνα βρίσκονται σε ρηχά νερά, όπως βάλτους και έλη, αλλά υπάρχουν και σε λίμνες.

Όταν υπάρχει νερό, συμπεριφέρεται σαν οποιοδήποτε άλλο ψάρι, τρώγοντας μικρά ψάρια και μαλακα οστρακα στον πυθμένα.

Οταν έρχεται ξηρασία, σκάβει λαγούμια βαθιά στη λάσπη, σκάβοντας με το στόμα του και οταν φτάσει σε επιθυμητό βάθος εκκρίνει ένα βλεννώδης μείγμα από το δέρμα του που σκληραίνει σχηματίζοντας ένα προστατευτικό κουκούλι γύρω του. Μόνο το στόμα μένει εκτεθειμένο για την αναπνοή.

Πέφτουν σε χειμερία νάρκη, μειώνοντας σημαντικά το μεταβολισμό τους και ζουν από τους ιστούς των μυών της ουράς του. Μόλις το νερό επιστρέψει και μαλακώσει η λάσπη, θα βγουν από λαγούμι τους.

Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ψάρια μπορούν να μείνουν υπόγεια στην ξεραμένη λάσπη ακόμα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών!!!

Βρίσκονται στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία. Στην Αφρική, το ψάρι τρώγεται από τους ντόπιους παρόλο το ότι έχει πολυ έντονη γεύση.

Δείτε βίντεο που σκάβουν για να το βγάλουν!!

 

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *