10 λεπτά παρατήρησης την ημέρα και θα προλάβουμε να το σώσουμε…

10 λεπτά παρατήρησης την ημέρα και θα προλάβουμε να το σώσουμε…

Πολλές οι συζητήσεις και οι ερωτήσεις του στυλ “το καναρίνι ή η καρδερίνα μου (ακόμα χειρότερα) είναι φουσκωμένο και δεν τρώει ή κοιμάται όλη μέρα κτλ. ” , “Τι μπορώ να κάνω??”

Σε συνέχεια του άρθρου “Αλλαγή καιρού, παρατήρηση και ενέργειες.” και επικεντρώνοντας μόνο στην παρατήρηση , τονίζω ότι με 10 λεπτά την ημέρα (προσωπικά κάθομαι με τις ώρες χειμώνα καλοκαίρι), μπορούμε να προλάβουμε σε αρχικό στάδιο μια ασθένεια ή κάποιο άλλο δυσάρεστο γεγονός.

Δεν χρειάζεται να φτάσει το πουλί σε κατάσταση να μην μπορεί να πάρει τα πόδια του.. Λίγο διαφορετική συμπεριφορά να δούμε πρέπει να είμαστε άμεσοι, να το πιάσουμε, να το φυσήξουμε, να καταγράψουμε τα συμπτώματα, να τραβήξουμε φωτογραφίες και αν δεν μπορούμε – θέλουμε να πάμε σε κτηνίατρο, να ανεβάσουμε τις φωτογραφίες στο ίντερνετ και να μας πούνε πιο έμπειροι από εμάς τι μπορούμε να κάνουμε.

Πριν 10 μέρες διαπίστωσα μια αρσενική και αγαπητή καρδερίνα (η οποία είναι σε κλούβα πτήσης 3Χ3 με άλλα πουλιά) να είναι λίγο πιο φουσκωμένη από άλλες φορές. Αν ήταν οποιαδήποτε άλλη δεν θα με παραξένευε αλλά αυτή δεν το συνήθιζε. Απόχη και κυνήγι μέχρι να την πιάσω.

Την φυσάω στην κοιλιά και βλέπω ότι ίσα που ξεκίνησε να κοκκινίζει στο κέντρο της κοιλιάς το έντερο της. Κατευθείαν την έβαλα σε μικρό ξύλινο κλουβάκι με λάμπα μέσα στο σπίτι (λεπτομέρειες εδώ) , με κοκκιδιοστατικό (αφού ήταν αρχή κοκκιδίασης) και βιταμίνη Κ (για τις εσωτερικές αιμοραγίες πάντα καλό είναι να χορηγείται στην ίδια ποτίστρα με κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα δες και άρθρο) και το πουλί επανήλθε “ξεκούραστα“.

Σήμερα μπήκε σε μεγαλύτερο κλουβί μετά από 10 μέρες με προβιοτικά στο νερό και θα βγεί από το σπίτι με τις πρώτες ζέστες!!

Εδώ είναι ο παίχτης!!!

Άρθρο από τον δικτυακό φίλο Gkosta

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *