Ποιο είναι το μικρότερο πουλί στον κόσμο?

Ποιο είναι το μικρότερο πουλί στον κόσμο?

Το κολιμπρί είναι το μικρότερο πουλί, με μήκος που φτάνει στα 7,5-13 εκατοστά. Τα μεγαλύτερα είδη όπως η παταγώνια ή γίγας των Άνδεων, μόλις φτάνουν τα 20 εκ. Το μικρότερο κολιμπρί της Κούβας  έχει μέγεθος εντόμου. Το σώμα του είναι γύρω στα 2,5 εκ. και άλλη τόση η ουρά του.


Το φτέρωμα του σώματος στα περισσότερα κολιμπρί είναι πράσινο γυαλιστερό ή μπλε ή κόκκινο στο κάτω μέρος των φτερών. Αναπνέουν πολύ γρήγορα, η καρδιά τους επίσης χτυπά γρήγορα και έχουν υψηλή θερμοκρασία σώματος. Η καρδιά τους χτυπά με 1260 παλμούς το λεπτό.

Τα κολιμπρί μπορούν να αιωρούνται στον αέρα χτυπώντας τα φτερά τους 12-90 φορές ανά δευτερόλεπτο, ανάλογα με το είδος. Μπορούν να πετάξουν δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω, προς τα πίσω, ακόμη και ανάποδα. Είναι τα μοναδικά πτηνά, που μπορούν να πετάξουν προς τα πίσω.

Η αγγλική τους ονομασία “hummingbird”, προέρχεται από το βουητό (στα αγγλικά hum) που κάνουν τα φτερά τους όταν τα κτυπούν γρήγορα. Μπορούν να πετάξουν με ταχύτητα που υπερβαίνει τα 15 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Τα κολιμπρί πίνουν το νέκταρ από τα λουλούδια. Η ζάχαρη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους. Όπως οι μέλισσες, έτσι και αυτά μπορούν να υπολογίσουν το ποσοστό της ζάχαρης στο νέκταρ που πίνουν.

 

Έτσι απορρίπτουν τα λουλούδια εκείνα που το ποσοστό της ζάχαρης στο νέκταρ είναι λιγότερο από 10% και προτιμούν εκείνα που η περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι μεγαλύτερη. Επίσης χρειάζονται πρωτείνες, γι’ αυτό τρώνε έντομα και τη γύρη των λουλουδιών.

Πληροφορίες από :

“http://aksioperierga.blogspot.gr/”

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *