Ακάρεα της τραχείας (Ακάρεα άνω αναπνευστικού).

Ακάρεα της τραχείας (Ακάρεα άνω αναπνευστικού).

Τα ακάρεα της τραχείας προσβάλει κυρίως τους αεροφόρους σάκους των πτηνών.

Μπορεί να συναντηθεί σε όλα τα πτηνά. Εισέρχονται στην αναπνευστική οδό του πτηνού και “προσκολλούνται” στο δέρμα του πτηνού και τρέφονται με το αίμα τους.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα γεννούν τα αυγά τους τα οποία εκκολάπτονται κάθε 8 ημέρες.

images

ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΜΕΤΑΔΩΣΗΣ:

Τα ελεύθερα πουλιά που πολλές φορές βλέπουμε να επισκέπτονται τα κλουβιά μας.

Από νέο πουλί το οποίο βάλαμε χωρίς έλεγχο – παρατήρηση στην εκτροφή μας.

Από ήδη άρρωστο πτηνό που δεν έχουμε αντιληφθεί στην εκτροφή μας το οποίο με τα σταγονίδια από στόματος κολλάει απ΄ευθείας τα άλλα πτηνά είτε από μολυσμένα κοινόχρηστα σκεύη τροφής – νερού να νοσήσουν και κάποια από τα υπόλοιπα πουλιά μας.

Η αναγνώριση των ακάρεων τραχείας στα πρώτα στάδια είναι δύσκολη. Αν βρέξουμε τα φτερά του λαιμού και παρατηρήσουμε προσεκτικά σε έντονο φως πιθανών να δούμε μαύρα πολύ μικρά στίγματα σαν πιπέρι τα οποία είναι ακίνητα.
Το πουλί που νοσεί παύει να κελαηδάει , πολλές φορές απογυμνώνει τα φτερά από το λαιμό του από την φαγούρα, κάνει ένα ήχο με το ράμφος σαν τρίξιμο ή σαν να τρώει άμμο και το βασικότερο κάνει ένα ήχο σαν να “φτερνίζεται” προσπαθώντας να βγάλει τα ακάρεα από το λαιμό του.
Όλα αυτά τα κάνουν να μην έχουν όρεξη και να μην τρέφονται σωστά. Παραμελώντας τα, μείωση βάρους (εμφάνιση καρίνας) και στο τέλος θάνατος.

Πρώτα από όλα όπως σε κάθε άρρωστο πτηνό πρέπει να το απομονώσουμε από το κοπάδι.

Απολύμανση του κλουβιού και κάθε σκεύους με σαπούνι και χλωρίνη, από-παρασίτωση σε ανοιχτό χώρο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να το αφήσουμε για δύο μέρες στον ήλιο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στο μόνο φάρμακο που είναι ευαίσθητα είναι η ιβερμεκτίνη.

Πώς λειτουργεί??

Στην ουσία δηλητηριάζουμε το πουλί με αυτή την ουσία και τρέφοντας τα ακάρεα με το “μολυσμένο” αυτό αίμα τα θανατώνουμε. Υπάρχουν σκευάσματα στο εμπόριο όπως το Pulmosan Anti-windpipemite της Bogena Beaphar, το Acaricine της Tafarm και κάποια άλλα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις δοσολογίες διότι είναι πολύ δυνατό – επικίνδυνο φάρμακο που μπορεί να γίνει η αιτία να χάσουμε ακόμα και το ίδιο το πουλί.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η εκκόλαψη των αυγών των ακάρεων είναι 8 μέρες οπότε απαιτείται να κάνουμε πιστή εφαρμογή σύμφωνα με τις αναγραφόμενες στις συσκευασίες δοσολογίες και να μην επαναπαυόμαστε με κάποια άμεση βελτίωση ή να απογοητευόμαστε με κάποια στασιμότητα.

Με κάθε φαρμακευτική αγωγή καταρρέει το αμυντικό σύστημα του πτηνού οπότε πρέπει να συνοδεύεται με φρέσκια καθημερινή τροφή, μαλακή τροφή για εύκολη λήψη από το πουλί, πολυβιταμίνες – προβιοτικά και βιταμίνη Κ η οποία σταματάει τις εσωτερικές αιμορραγίες.

Τέλος θα πρέπει να παρακολουθούμε και τα υπόλοιπα μέλη της εκτροφής μας και σε υποψία να προβούμε σε θεραπεία.

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *