Ακάρεα κάτω άκρων πτηνών.

Ακάρεα κάτω άκρων πτηνών.

Ακάρεα κάτω άκρων πτηνών.

Πολύ συχνά παρατηρούμε στα πουλιά μας παραμορφωμένα και πρησμένα πόδια . Άν δεν οφείλεται σε κάποιο γενετικό πρόβλημα το πιθανότερο – συχνότερο είναι τα ακάρεα (Knemidokoptes – Cnemidocoptes).Τα ακάρεα μοιάζουν με αράχνες ή σκορπιό ή τσιμπούρι αλλά το μέγεθός τους είναι προφανώς πολύ μικρότερο.

Αυτά βρίσκουν δίοδο στην εξωτερική στρώση του δέρματος των ποδιών (κάτω από τις κεράτινες πλάκες των ποδιών) και φωλιάζουν. Πολλές φορές επηρεάζουν και το ράμφος βρίσκοντας είσοδο από τα ρουθούνια.

ποδαγρα

Αν ένα πτηνό προσβληθεί τα πόδια τους φαίνονται υπερ-κερατινομένα , κοινώς έχει ακανόνιστα παραπάνω δέρμα στα πόδια κάνοντας κάτι σαν λέπια ή λεπτά εξογκώματα «tassle Foot».

Θέμα μετάδοσης υπάρχει και είναι επίσης πιθανό ότι μερικά πουλιά να είναι γενετικά πιο επιρρεπείς σε αυτά τα ακάρεα από κάποια άλλα.

ποδαγρα2

Αν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση παρουσιάζεται μειωμένη κινητικότητα, αδυναμία και είναι συνέχεια κουρνιαστά έχοντας δυσφορία. Μπορούν να προκληθούν πληγές με αποτέλεσμα μολύνσεις και θάνατο..

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα πιο μεγάλα πουλιά μπορεί να φαίνονται τα πόδια τους με υπερ-κερατίνωση αλλά αυτό δεν οφείλεται πάντα στα ακάρεα αλλά μεγάλης συσσώρευσης αλάτων ασβεστίου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Καλύτερη θεραπεία είναι ή πρόληψη. Πρωτα από ολα, καλή καθαριότητα στα κλουβιά (όπως πολύ σωστά σχολίασε ένας αναγνώστης…).

Επίσης έχω διαπιστώσει ότι όσα πουλιά που έχω στην κατοχή μου έχουν εμφανίσει έστω και μία φορά, θα ξανά εμφανίσουν. Τους βάζω πλαστικά δαχτυλίδια για να τα ξεχωρίζω και μια λύση που προτείνω είναι ακόμα και να μην εμφανίσουν , κάθε Μαρτη και κάθε Σεπτεμβρη τρεις μέρες συνεχόμενα με βαζελίνη ή απο το εμπόριο αλοιφή…

Εκτός από τα σκευάσματα του εμπορίου που έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί και απλή βαζελίνη. Η θεραπεία στηρίζεται στο να προκληθεί ασφυξία στα ακαρεα.

Αν υπάρχει και πληγή καλό θα είναι να αλείφεται πριν την βαζελίνη και με Ιωδιούχο Ποβιδόνη το γνωστό μας Betadine.

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *