Ζευγάρωμα καρδερίνας με κανάρα.

Ζευγάρωμα καρδερίνας με κανάρα.

Το να ζευγαρώσει καποιος καρδερίνα με κανάρα είναι δύσκολο εγχείρημα αλλά όχι ακατόρθωτο και ειναι λίγο διαφορετικό από το κοινό ζευγάρωμα καναρινιων.

Κατ αρχήν, επιλέγουμε πουλιά ωραία εμφανησιακά, με ωραιο στήσιμο και ακρας υγείας.

Η καθε καναρα θα πρέπει να είναι φετινό μικρόσωμο πουλί και επιλέγω να ειναι σκούρες ή παρδαλες.

Φετινες διότι οι παλιές καναρες πυρωνουν πολυ πιο γρήγορα (μέσα με τέλος Φεβρουαριου) και όταν η καρδερίνα είναι έτοιμη (Απριλιο) η καναρα θα είναι ήδη με 2 μπορεί και με τρεις ασπορες γέννες. Προσπαθούμε δηλαδή να τις ταιριαξουμε και χρονικά.

Οι καρδερίνες αν δεν έχουμε την πολυτέλεια να είναι εκτροφης, να είναι τουλάχιστον 2 χρόνια στο κλουβί και να τρώει αυγο -αυγοτροφη.

Τωρα το πώς , εγώ ακολουθώ λίγο “σπάταλητακτική..

Σε μεγάλο κλουβί (1*0.50*0.60 το λιγότερο) βάζω τρεις καναρες με μία καρδερίνα που προσέχω να είναι αρκετά ήρεμη – φιλική και τα έχω μαζί από τον Δεκεμβρη.

Βάζω μόνο κρεμαστές φωλιές (2-3) για να μπορεί η καρδερινα να βατευει εύκολα στην φωλιά και από τέλος Φεβρουαριου ξεκινάω 2 φορές την εβδομάδα αυγο. Βιταμίνη Ε στο νερό από αρχές Απριλιου και μετά. Στο μίγμα προσθετω ηλιόσπορο και λίγο παραπάνω νιζερκαναβουρι – παπαρουνόσπορο.

Δεν λείπει ο ζοχος (ιδιαίτερα τα άνθη) και γενικά χορταρικά. Από σπόρια βάζω το μίγμα της καρδερίνας. Ολη αυτήν την περίοδο το κλουβί κάθε μέρα στον ηλιο.

Με όποια ταιριάζει δηλαδή την βλέπω να ανταλλάσσει φιλιά και να μην τσακώνεται την αφήνω και τις υπόλοιπες τις βγαζω ( και τις βάζω με καναρους).

Το να τρώει αυγο η καρδερίνα συμπληρωματικά την βοηθάει στο να πυρωσει πιο γρήγορα. Άλλο βασικό για το πυρωμα της καρδερίνα είναι ο ΗΛΙΟΣ….

Αν η καρδερίνα ταιριάξει με δυο καναρες ή και με τις τρεις που είναι λίγο σπάνιο, δεν τις αφήνω στο ίδιο κλουβί αλλά ακολουθώ πολύγαμικη αναπαραγωγή. Αν τις αφήσουμε μέσα θα έχουμε τσακωμούς και η καρδερίνα θα κάνει μισές δουλειές, με τελικό αποτέλεσμα το ίδιο με το να ήταν μόνο με μία.

Το τελικό ζευγάρι μας δεν το χαλαμε αλλά το βάζουμε για 2 επόμενες χρόνιες σε 60αρα ζευγαρωστρα.

Βασικός παράγοντας είναι η υπομονή και να μην απογοητευομαστε κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις, αλλάζοντας καναρες λόγο ασπορων αυγών κτλ διότι αυτό θα φέρει την σίγουρη αποτυχία.

Αυτος ο τρόπος που ακολουθώ και τον προτείνω ανεπιφύλακτα!! Όποιος τον ακολουθήσει περιμένω τα αποτελέσματα… Καλή επιτυχία…

 

 

Δείτε επίσης...