Στρες στα πουλιά. Μπορεί να σας φέρει σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Στρες στα πουλιά. Μπορεί να σας φέρει σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Από τι δημιουργείται στρες στα πουλιά?
Από λάθος θερμοκρασία περιβάλλοντος, χαμηλό φωτισμό για μεγάλο διάστημα, δυνατοί θόρυβοι, λάθος διατροφή, στέρηση νερού, στέρηση ύπνου, λοιμώξεις, τοξίνες, παράσιτα, λάθος κλουβί, αλλαγή χώρου και πολλά άλλα που θα του προκαλέσoυν ψυχολογικές μεταπτώσεις.

Μία από τις πιο κοινές φυσικές ενδείξεις στρες στα κατοικίδια πουλιά είναι η εμφάνιση των γραμμών στρες στα φτερά ενός πουλιού. Αυτές είναι μικρές γραμμές οριζόντια κατά μήκος των φτερών ενός πουλιού όπως στην φώτο.

Τα πουλιά κάτω από την πίεση μπορεί να δείξουν επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, φοβίες, ψυχαναγκαστική συμπεριφορά (μάδημα φτερών, δάγκωμα νυχιών), μειωμένη αναπαραγωγή και απεριποίητη εμφάνιση (δεν καθαρίζονται σωστά με το ράμφος ) και στις περισσότερες των περιπτώσεων καταλήγουν σε κοκκιδιάσεις

Λύση που προτείνεται : διατήρηση ισορροπίας.

Το αυτονόητο είναι ότι πρέπει να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή με σπόρους , φρούτα και λαχανικά, καλή καθαριότητα κλουβιού και σκευών και αποφυγή όσο γίνεται των παραπάνω στρεσογόνων παραγόντων.

Τι εννοώ με αυτό?

Όταν το πουλί το αλλάζεις χώρο ή έχει απότομες αλλαγές θερμοκρασίας ή υγρασίας ή το βγάζεις από την κλούβα πτήσης και το βάζεις σε μικρότερο κλουβί, είτε επειδή δέχτηκε επίθεση από αρπακτικό πουλί – ζώο κτλ αυτό στρεσάρεται. Φτιάξε του την διάθεση με περισσότερους από τους αγαπημένους του σπόρους (που συνήθως είναι λιπαροί) ή άλλες λιχουδιές που του αρέσουν (πχ λαχανικά ή φρούτα), βάζε του να κάνει πιο συχνά μπάνιο και γενικά οτιδήποτε του αρέσει. Με αυτό το τρόπο διατηρούμε την ισορροπία, αφού το πουλί έρχεται σε κατάσταση ηρεμίας και αποβάλει το στρες.

Τέλος, υπάρχουν και πολλά σκευάσματα εμπορίου τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Τι είναι το στρες?

Όταν ένα πουλί φοβάται ή έχει τραυματιστεί, το σώμα του απελευθερώνει κάποιες ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων της επινεφρίνης, της νορεπινεφρίνης και τα στεροειδή, τα οποία ετοιμάζουν το σώμα αμέσως στο να σταθούν και να πολεμήσουν ή να τρέξουν μακριά.

Οι ορμόνες που απελευθερώνονται σε μια αγχωτική κατάσταση, προετοιμάζουν το σώμα είτε για να πολεμήσουν ή είτε για να τρέξουν και να φύγουν. Με την παροχή στους μυς και σε άλλους ιστούς με ζάχαρη και λίπος, αυξάνουν την δύναμη των σκελετικών μυών, την αύξηση της καρδιακής συχνότητας, τη μείωση της εντερικής δραστηριότητας και την πέψη, αναστέλλουν τα δάκρυα και τις εκκρίσεις στο πεπτικό σύστημα, διαστέλλουν τις κόρες των οφθαλμών, διαστέλλονται οι βρόγχοι στους πνεύμονες, αυξάνεται η πνευματική δραστηριότητα και η εγρήγορση και συστέλλονται πολλά αιμοφόρα αγγεία, εκτός από αυτά των μυών της καρδιάς, των χεριών και των ποδιών, όπου διαστέλλονται για να παρέχουν περισσότερη ροή του αίματος και του οξυγόνου. Μόλις περάσει η κατάσταση του στρες, το νευρικό σύστημα βοηθάει στην αποκατάσταση του σώματος σε μια κατάσταση ισορροπίας.

Πληροφορίες από:

“http://www.birdnest.gr/showthread.php?t=4669”

Δείτε επίσης...

2 σκέψεις για το “Στρες στα πουλιά. Μπορεί να σας φέρει σε δυσάρεστες καταστάσεις.

  1. Χαρουμενα ευχαριστα πρακτικα και χρησιμα για τον καθε εκροφεα που αγαπα αυτο που κανει και θελει να εχει επιτυχια και καλα αποτελεσματα στην εργασια του αυτη την τοσο χαρουμενη……! ! !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *