Τα πρώτα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε πριν αποκτήσουμε ένα πουλάκι.
Πριν φέρουμε σπίτι μας ένα πουλάκι πρέπει να ενημερωθούμε όσο γίνεται καλύτερα ώστε να μπορέσουμε να του προσφέρουμε τα απαραίτητα για την διαβίωσή του.
Κατά την δική μου άποψη πρώτα από όλα επιλέγουμε ένα ευρύχωρο κλουβί μακριά από το άμεσο φως του ήλιου ή τα ρεύματα. Βάζουμε τα κλαδάκια σε τέτοιο σημείο ώστε το πουλάκι να μπορεί να κάνει αυτό που κάνει και στη φύση, να πετά. Δεν γεμίζουμε με κλαδιά το κλουβί και βάζουμε όσο γίνεται λιγότερα και στις άκρες.
Πρέπει επίσης να προσέξουμε κάποια πράγματα :
- Τα κλαδιά να είναι σε τέτοια απόσταση από τα κάγκελα ώστε να μην χτυπά και τραυματίζει την ουρά του.
- Να είναι σε τέτοια θέση ώστε με τις κουτσουλιές του να μην λερώνει τα σκεύη νερού-τροφής.
- Καλό θα είναι το κλουβί να έχει σκάρα ώστε να μην έχει άμεση επαφή με τις ακαθαρσίες-τροφές που πέφτουν.
- Καθαριότητα αν όχι κάθε μέρα, σίγουρα κάθε δεύτερη μέρα αλλάζοντας τις ακαθαρσίες από τον πάτο και μια φορά την εβδομάδα πλύσιμο το υπόλοιπο κλουβί – σκεύη με σαπούνι.
- Τροφή τέτοια ποσότητα ώστε να την καταναλώνουν όλη μέσα σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ημερών και μετά αλλαγή και καινούργια.
Ένας από τους λόγους που τα πουλιά μπορούν συχνά να ασθενήσουν είναι ψυχολογικός!! Όταν αλλάζουμε χώρο, κλουβί, τροφή ακόμα και όταν τα πειράζουν άλλα πουλιά σε κλούβες πτήσης αγχώνονται και αυξάνονται τα κοκκίδια στον οργανισμό και μπορεί εύκολα μετά να έρθει το αναπόφευκτο. Οπότε πριν φέρουμε το πουλάκι σπίτι ρωτάμε τον πρώην ιδιοκτήτη πληροφορίες για το κλουβί-τροφή κτλ που του παρήχε. Να επιμένουμε να μας δώσει και λίγη τροφή ώστε ανακατεμένη με την δική μας να μην φανούν στο κατοικίδιο μας όλα καινούρια.
Το νερό πρέπει να είναι καθαρό και να αλλάζεται συχνά.
Καλό θα είναι κάθε δεύτερη μέρα και εναλλάξ να δίνεται λαχανικά (καλαμπόκι, σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο, καρότο, ζοχό, ραδίκι κτλ) και φρούτα (μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα κτλ). Μία φορά την εβδομάδα βρασμένο αυγό (σφιχτό) ή αυγοτροφή. Δεν πρέπει να λείπει κόκαλο σουπιάς, άμμος ή σπασμένα κοχύλια, ως πηγή ασβεστίου και υποβοήθηση στην πέψη.
Με λίγα λόγια… ΑΓΑΠΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ και ΑΣΧΟΛΙΑ ώστε να έχουμε χαρούμενο τον καινούριο μας φίλο…
Tα παντα χρειαζονται κοπο…..Ο κοπος ειναι χαρα απολαυση και προσφορα.! ! !
Η αδιαφορια βρισκει παντα καποια δικαιολογια απο τον καθενα μας ,πρεπει να φροντιζουμε να εχουμε χαρουμενη διαθεση σε καθε ασχολια μας και οχι στενοχωρια για να υπαρχει αποτελεσμα χαρουμενο και ευχαριστο……