Γιατί κάποια πουλιά τρίβουν μυρμήγκια στα φτερά τους??

Γιατί κάποια πουλιά τρίβουν μυρμήγκια στα φτερά τους??

Είναι ο τρόπος που έχουν μερικά πουλιά για να έρθουν σε ψυχολογική διάθεση, κοινώς «μαστουρώνουν»…

Το άρθρο αυτό, δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE Romania.

Πρόσφατα, ανακάλυψαν πως κάποια είδη πουλιών είναι επιρρεπή σε ναρκωτικές ουσίες.
Σε μια επιστημονική έρευνα διάρκειας 65 χρόνων, του Horace Groskin, ενός Αμερικάνου εντομολόγου και ορνιθολόγου, υπήρχε μια συγκεκριμένη πρόταση στην έρευνα του: «Τα πουλιά χρησιμοποιούν τα μυρμήγκια για να αλείφονται με τις εκρήξεις του μυρμηγκικού οξέος και, έτσι, να τονώνουν τους μύες τους, καθώς και για τη γενική ευχάριστη επίδρασή του».

Αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται «anting» και περιλαμβάνει το να παίρνει πολλά μυρμήγκια και να τα τρίβει κάτω από τα φτερά. Για να αμυνθούν, τα μυρμήγκια εκκρίνουν μυρμηκικό οξύ, το οποίο μετά απορροφάται από το σώμα των πουλιών. Άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι έχουν δει πουλιά να «χορεύουν» με τα φτερά τους και το ράμφος τους ανοιχτά, αφού έχουν αλείψει το σώμα τους με αυτό το οξύ.

Αυτό έκανε πολλούς καθηγητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το «anting» το κάνουν τα πουλιά κάτι σαν ναρκωτικό.

Ειδικός από την Ορνιθολογική Κοινωνία της Ρουμανίας, ο ορνιθολόγος Stefan Emanuel Baltag είπε πως το anting είναι αρκετά συνηθισμένο για αρκετά είδη πουλιών – πιο συγκεκριμένα για τους τσαλαπετεινούς, τα ψαρόνια, τα κοτσύφια, τα βραχοκιρκινέζια, τα κοράκια και τους σπίνους.

Το πουλί τρίβει τα μυρμήγκια με μανία.

«Κάποια πουλιά κάθονται ακίνητα πάνω στους αμμόλοφους των φωλιών των μυρμηγκιών, περιμένοντας να ανέβουν τα μυρμήγκια πάνω στα φτερά τους. Αυτό λέγεται παθητικό anting.

Ομως, υπάρχει και το ενεργητικό anting. Δηλαδή, πιάνουν με το ράμφος τους τα μυρμήγκια και απλώνουν το μυρμηκικό υγρό πάνω τους. Μια εξήγηση για αυτό είναι ότι τα πουλιά χρησιμοποιούν τα μυρμηγκικά οξέα ως κάτι ανεβαστικό, με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι καπνίζουν ή παίρνουν ναρκωτικά», εξήγησε.

Τα μυρμήγκια συσσωρεύουν αυτό το οξύ στους αδένες τους και το πετάνε σαν σπρέι στους εχθρούς τους, εάν νιώσουν ότι απειλούνται. Το μυρμηκικό οξύ έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη για το μυρμήγκι, «formica». Όταν κάνουν ενεργητικό anting, τα πουλιά χτυπάνε τα φτερά τους έτσι ώστε το υγρό να απλωθεί παντού, μέχρι και στα άκρα των φτερών τους.

Ο Baltag πρόσθεσε πως υπάρχουν περιπτώσεις πουλιών που απλώνουν και άλλα έντομα πάνω τους, όπως βρωμούσες, σαλιγκάρια, κάμπιες και σφίγκες.

Για το φαινόμενο, κυμαίνονται και πολλές άλλες θεωρίες. «Δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση γιατί τα πουλιά ασκούν μια τέτοια συμπεριφορά. Αναλόγως με το είδος, τα πουλιά μπορούν να χρησιμοποιούν το anting για να ξεφορτωθούν τα παράσιτα, για να ηρεμήσουν σωματικές ενοχλήσεις ή για να νιώσουν εφορία», καταλήγει ο Baltag.

Όπως ήταν αναμενόμενο, είναι ακόμη αβέβαιο αν έχει κάποια επιρροή στους ανθρώπους.

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *