Πουλιά και συζυγικά καβγαδάκια!!

Πουλιά και συζυγικά καβγαδάκια!!

Δεν είστε μόνο εσείς που τσακώνεστε με το ταίρι σας για τη φροντίδα των τέκνων -ακόμα και οι σπίνοι-ζέβρες ( zebra finches ) έχουν τα καβγαδάκια τους, ανακαλύπτουν οι ορνιθολόγοι.

Γνωστοί στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων και ως «ζεβράκια», οι σπίνοι-ζέβρες (Taeniopygia guttata) όχι μόνο είναι μονογαμικοί, αλλά επιπλέον μοιράζονται δίκαια τα καθήκοντα του νοικοκυριού, από το χτίσιμο της φωλιάς μέχρι την επώαση των αβγών και τη φροντίδα των νεοσσών.

Θέλοντας να μάθουν αν τα ζεβράκια μπορούν να συνεννοούνται για τα γονεϊκά καθήκοντα, ερευνητές στη Γαλλία και την Αυστραλία παρακολούθησαν 12 ζευγάρια σπίνων σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Το πείραμα ουσιαστικά βασίστηκε σε μια ενοχλητική ζαβολιά, όπως περιγράφει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science. Σε κανονικές συνθήκες, καθένας από τους δύο γονείς περνά περίπου μισή ώρα μακριά από τη φωλιά για να συλλέξει τροφή, ενώ το ταίρι του κάθεται με τα παιδιά. Όταν αυτός ή αυτή επιστρέψει, το ζευγάρι ανταλλάσσει μια σειρά από ήρεμα τιτιβίσματα.
zebra_finches2
Για να ταράξουν την οικογενειακή γαλήνη, οι ερευνητές παγίδευσαν τον αρσενικό σπίνο σε κάθε ζεύγος έτσι ώστε να καθυστερήσουν την επιστροφή του στη φωλιά για ακόμα μισή ώρα… Όταν τελικά μαζεύτηκε στο σπίτι, το αρσενικό είχε να αντιμετωπίσει τη γκρίνια της κυράς του: η ανταλλαγή τιτιβισμάτων έγινε ταχύτερη και νευρική, αναφέρουν οι ερευνητές στο Biological Journal of the Linnean Society.

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι το έντονο τιτίβισμα δεν ήταν απλά ένας ασυνάρτητος καβγάς, αλλά ένας πραγματικός διάλογος με νόημα: όταν το αργοπορημένο αρσενικό τιτίβιζε λιγότερες από 40 φορές, το θηλυκό έφευγε από τη φωλιά και καθυστερούσε κι αυτό να επιστρέψει, σαν ένα είδος εκδίκησης.

Όταν όμως το αρσενικό τιτίβιζε περισσότερο, πάνω από 60 φορές, το θηλυκό επέστρεφε στη φωλιά έπειτα από το προκαθορισμένο μισάωρο. Το συμπέρασμα, λένε οι ερευνητές, είναι ότι η κυρία του σπιτιού είχε βρει ικανοποιητική τη δικαιολογία για την καθυστέρηση του κυρίου.

Πληροφορίες από:

“http://www.fanaripress.gr/arthra/ereuna-akoma-kai-poulia-ekhoun-suzugika.html”

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *