Περιπτώσεις εγκατάλειψης φωλιάς από την μητέρα.

Γενικά οι κανάρες είναι καλές μάνες αλλά υπάρχει η πιθανότητα είτε από δικό μας λάθος χειρισμό είτε από άλλους παράγοντες, να παρατήσει την φωλιά.

Περιπτώσεις που μου έχουν τύχει κατά καιρούς με τις μανάδες να έχουν είτε αυγά είτε μικρά.

  • Να αλλάξουμε θέση το κλουβί. Αν το καταλάβουμε νωρίς επιστρέφουμε το κλουβί στην θέση του και παρακολουθούμε τι θα κάνει η μάνα. Τις περισσότερες φορές γυρνάει στην φωλιά και συμπεριφέρεται φυσιολογικά. Αν στο πεντάωρο δεν το «ξεπεράσει» τότε κρέμα νεοσσών και τάισμα στο χέρι και παρακολούθηση μήπως την επόμενη μέρα αναλάβει καθήκοντα!!! Αν έχει αυγά και έχουμε άλλες κανάρες με αυγά κοντινής ηλικίας τα τοποθετούμε με προσοχή με το ρίσκο μήπως δεν τα δεχτουν. Δεν μου έχει τύχει ποτέ να μην τα προσέξει κάποια παραμάνα.
  • Να τρομάξει από κάποιο θόρυβο ή από κάποιο αρπακτικό. Τότε συνήθως αν δεν πληγωθεί επιστρέφει, αν είναι βράδυ, το πρωί στην φωλιά ή αν το καταλάβουμε έγκαιρα ανάβουμε κάποιο φως για να μπορέσει να επιστρέψει.
  • Να ασθενήσει. Υποχρεωτικά κρέμα νεοσσών ή «μοίρασμα» αυγών και σταματάει η αναπαραγωγική περίοδος για το συγκεκριμένο ζευγάρι.
  • Σε πολυγαμική αναπαραγωγή (ένα αρσενικό με δυο ή τρία θηλυκά) να μην μπορεί να αποχωριστεί ή θηλυκιά τον αρσενικό (σπάνια περίπτωση).
  • Τραυματισμός πουλιού.
  • Απότομη αλλαγή θερμοκρασίας.

2016-04-08 18.30.49
Κρέμα νεοσσών είτε φτιάχνουμε μόνοι μας , είτε προμηθευόμαστε από το εμπόριο για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο…

Ένα περσινό βίντεο από μικρά καναρινάκια που ταΐζω με κρέμα.Αιτία……. μάνα με σπασμένο φτερό στην κλούβα…

(Κρέμα εμπορίου)

One thought on “Περιπτώσεις εγκατάλειψης φωλιάς από την μητέρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κάνε μια απλή πράξη. *