Μικροί και αξιαγάπητοι παπαγάλοι parrotlet που κλέβουν την καρδιά όλων όσων τους αντικρύζουν!!

Μικροί και αξιαγάπητοι παπαγάλοι parrotlet που κλέβουν την καρδιά όλων όσων τους αντικρύζουν!!

Όταν κάποιος σκέφτεται παπαγάλους, συχνά έρχονται στο μυαλό του εξωτικά, πολύχρωμα πουλιά που μπορεί να μην είναι και τόσο φιλικά, χάρη στα μεγάλα γαμψά ράμφη τους, τις δυνατές στριγγλιές τους και το μεγάλο τους μέγεθος.

Τα parrotlet όμως αποτελούν εξαίρεση καθώς το μικρό τους μέγεθος, η αδυναμία τους να βγάλουν δυνατές κραυγές και ο παιχνιδιάρικος χαρακτήρας τους τα κάνει ιδανικά πτηνά συντροφιάς για όσους θέλουν έναν παπαγάλο αλλά ταυτόχρονα θέλουν να αποφύγουν τις δυσκολίες που έχουν τα μεγαλύτερα είδη.

Με το μικροσκοπικό τους μέγεθος, το πολύχρωμο φτέρωμά τους και την ήσυχη φωνή τους είναι τα πιο περιζήτητα μικρά κατοικίδια. Έχουν υπέροχο εξωστρεφή χαρακτήρα, είναι ευφυέστατα και πολύ στοργικά με τους ιδιοκτήτες τους.

Τα parrotlet ζουν περισσότερο από κάθε άλλο είδος μικρού παπαγάλου (όπως ταbudgie και τα lovebird) και είναι πολύ ήσυχα αφού δεν κράζουν. Έτσι γίνονται εξαιρετικά κατοικίδια γι’αυτούς που μένουν σε διαμέρισματα ή σε οποιοδήποτε μέρος όπου ο θόρυβος είναι πρόβλημα.

Με την κωμική τους συμπεριφορά και την περιπετειώδη τους φύση, τα parrotlet έχουν όλη την προσωπικότητα των μεγαλόσωμων ξάδερφών τους αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούν να μασουλήσουν το σαλόνι σας.

Γιατί λοιπόν να επιλέξει κανείς ένα parrotlet σαν κατοικίδιο;

1.    Για το μικρό τους μέγεθος και άρα τις μικρές απαιτήσεις σε χώρο και τροφή.

2.  Για τον υπέροχο περιπετειώδη χαρακτήρα τους που μοιάζει με των μεγαλόσωμων παπαγάλων αλλά χωρίς τα μειονεκτήματά τους.

3.  Για τη στοργικότητα απένταντι στους ιδιοκτήτες τους.

4.  Γιατί είναι ιδανικά για άτομα και οικογένειες που ζουν σε διαμέρισμα και ο θόρυβος είναι πρόβλημα.

Σκέψεις πριν  να αποκτήσει κάποιος ένα parrotlet.

Είναι σημαντικό να έχει κανείς στο μυαλό του κάποια πράγματα προτού μπει στη διαδικασία να αποκτήσει έναν παπαγάλο parrotlet. Θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι ο χαρακτήρας αυτών των παπαγάλων ταιριάζει με τις συνήθειές σας, με τις ανάγκες σας και με τις δυνατότητές σας (οικονομικές, διαθεσιμότητας χρόνου κ.α).

Τα parrotlet είναι αξιολάτρευτα και μπορούν να γίνουν ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειάς σας, ενώ οι απαιτήσεις τους δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και ο παιχνιδιάρικος χαρακτήρας τους σίγουρα θα σας ανταμείψει!

•    Μέγεθος: Τα parrotlet είναι μικροσκοπικά και μπορούν να τα φροντίσουν εύκολα όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμη και τα πιο μικρά! Δε χρειάζονται μεγάλο κλουβί και δε θα καταστρέψουν τα έπιπλά σας.

•    Θόρυβος: Τα parrotlet δεν μπορούν να φωνάξουν ή να κράξουν. Τιτιβίζουν ευχάριστα ή προφέρουν λέξεις, αλλά είναι από τα πιο ήσυχα είδη παπαγάλων. Αυτό τα καθιστά ιδανικά κατοικίδια για κάποιον που ο θόρυβος είναι ένα πρόβλημα.

•    Γοητεία: Είναι όμορφα χρωματισμένα με ιριδίζουσες σκιές πράσινου και μπλε.

•    Προσωπικότητα: Τα parrotlet είναι γεμάτα περιέργεια και δείχνουν ενδιαφέρον για κάθε τι που τους περιβάλλει. Είναι εξωστρεφή και ατρόμητα και θέλουν συνέχεια  να είναι στο κέντρο της προσοχής σας.

Λατρεύουν να παίζουν με παιχνίδια, να κρεμιούνται ανάποδα στο κλουβί τους και είναι γεμάτα ενέργεια!

•    Κόστος: Σε σύγκριση με τους περισσότερους παπαγάλους ( και όχι παπαγαλοειδή όπως τα budgies ή τα lovebirds) η τιμή τους είναι αρκετά λογική. Ακόμη και ο απαραίτητος εξοπλισμός (κλουβί, αξεσουάρ και παιχνίδια) κοστίζουν λιγότερο αφού δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε μέγεθος και δεν μπορούν να τα καταστρέψουν.

•    Ικανότητα ομιλίας: Πολλά από τα κατοικίδια parrotlet έχουν την ικανότητα να μιλάνε, ιδίως τα αρσενικά. Μπορούν να προφέρουν από 5 μέχρι 10 λέξεις, μερικά έχουν αναφερθεί ότι προφέρουν μέχρι 200.

Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένα parrotlet το οποίο είναι μεγαλωμένο στο χέρι που έχει ανατραφεί σε ένα εκτροφείο με τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ πιο πιθανό να γίνει ικανός ομιλητής. Βασική προϋπόθεση όμως είναι η αφιέρωση χρόνου και η εξάσκηση από τη μεριά του ιδιοκτήτη.

•    Τί φύλο να προτιμήσετε: Και τα δύο φύλα μπορούν να γίνουν εξαιρετικά κατοικίδια. Οι μεγαλύτερες επιρροές στη συμπεριφορά του πουλιού είναι ο τρόπος που ανατρέφεται και κοινωνικοποιείται παρά το φύλο τους. Είναι σημαντικό να ασχολούνται όλα τα μέλη της οικογένειας και να συμμετέχουν στην εκπαίδευση και τη φροντίδα τους.

•    Ένα parrotlet ή δύο: Ένας παπαγάλος μόνος του γίνεται ένα πολύ καλό κατοικίδιο και αποφεύγονται φαινόμενα ζήλειας και επιθετικότητας. Ωστόσο είναι δυνατό να έχει κάποιος δύο παπαγάλους μαζί αρκεί να δίνει και στους δύο την ίδια προσοχή. Το ιδανικότερο είναι να αποκτήσει κάποιος δύο parrotlet της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου.

•    Από πού να αποκτήσετε το παπαγάλο σας: Οι παπαγάλοι parrotlet είναι γενικά δυσεύρετοι στη χώρα μας. Δεν εισάγονται μαζικά όπως άλλα είδη (πχ τα lovebird) και δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός αξιόλογων εκτροφέων. Οι δυνατότητες που έχει κάποιος για να αποκτήσει ένα parrotlet είναι είτε από ένα  pet shop, είτε από έναν εκτροφέα. Τα πλεονεκτήματα όμως της απόκτησης ενός παπαγάλου από εξειδικευμένο εκτροφέα είναι συντριπτικά σε σχέση με τα μειονεκτήματα που έχουν τα καταστήματα pet shop. Συνήθως τα πουλιά που διαθέτουν τα καταστήματα εισάγονται από άλλες χώρες. Τις περισσότερες φορές προέρχονται από χαμηλής ποιότητας, μαζικές εκτροφές που σκοπός τους είναι η όσο το δυνατό πιο φτηνή αναπαραγωγή. Το αποτέλεσμα είναι η κακή υγεία των πουλιών και η ανύπαρκτη κοινωνικοποίησή τους.

Συνήθως ένας τέτοιος παπαγάλος θα είναι αρκετά νευρικός και πολύ δύσκολος στην εκπαίδευσή του, αν δεν είναι εντελώς αδύνατη. Σε όλα αυτά προστίθεται και η άγνοια των καταστηματαρχών που στριμώχνουν τα πουλιά σε μικρά κλουβιά και τους παρέχουν φτηνή τροφή που δεν καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες.

Από την άλλη μεριά, όταν αποκτήσετε έναν παπαγάλο parrotlet από έναν αξιόπιστο εκτροφέα, οι σωστές συνθήκες διαβίωσης και η ισορροπημένη διατροφή μπορούν να σας εγγυηθούν την υγεία του κατοικίδιου σας. Ακόμη καλύτερα ένα ήμερο, ταϊσμένο στο χέρι πουλί γίνεται πολύ εύκολα ένα ιδανικό κατοικίδιο και μέλος της οικογένειάς σας, ενώ η εκπαίδευσή του είναι ελάχιστα απαιτητική και μπορεί να γίνει από τον καθένα!

 

Περισσότερες πληροφορίες και αξιόλογοι εκτροφείς :
“http://greekparrotlets.blogspot.gr/”

 

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *