Τα πέντε ομορφότερα αποδημητικά πουλιά της Κύπρου.

Τα πέντε ομορφότερα αποδημητικά πουλιά της Κύπρου.

Στην Κύπρο έχουν καταγραφεί (μαζί με τα αποδημητικά) περίπου 410 είδη πουλιών, και αυτός ο αριθμός αυξάνεται κάθε χρόνο, με νέες καταγραφές.

Έχουν απίστευτη ποικιλία χρωμάτων , έτσι προσελκύουν χιλιάδες παρατηρητές και φωτογράφους αγρίων πουλιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Κύπρο επίσης υπάρχουν πολλοί φωτογράφοι αγρίων πουλιών και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Πολλοί ξένοι παρατηρητές και φωτογράφοι πτηνών επίσης επισκέπτονται την Κύπρο κάθε χρόνο για να δουν τη μεγάλη ποικιλία πουλιών που συναντάμε στον τόπο μας κυρίως την εποχή της αποδημίας των πουλιών.

Μελισσοφάγος

Οι μελισσοφάγοι είναι πολύχρωμα αποδημητικά πουλιά που ανήκουν στην οικογένεια Μεροπίδες (Meropidae) και επισκέπτονται την Κύπρο μας το φθινόπωρο από τη Ν. Ευρώπη και Ασία κατευθυνόμενοι προς Αφρική για να ξεχειμωνιάσουν και το αντίθετο την άνοιξη.

Μερικοί πληθυσμοί από αυτά τα πουλιά την άνοιξη μένουν στο Νησί και αναπαράγονται. Φωλιάζουν σε χαλαρές όχθες ποταμών και δρόμων σκάβοντας πολύ βαθιές τρύπες μέχρι και 1,5 μ. Γεννούν μέχρι και επτά λευκά αβγά που επωάζουν και το θηλυκό και το αρσενικό. Τρέφονται με έντομα όπως ακρίδες, μέλισσες, σφήκες, πεταλούδες και διάφορα άλλα είδη εντόμων που τα συλλαμβάνουν πάντα εν πτήσει. Επίσης εν πτήσει πίνουν και νερό από λίμνες.
Πρόκειται για προστατευόμενο πτηνό αλλά πέφτει θύμα ασυνείδητων κυνηγών που στήνουν καρτέρι και τα αποδεκατίζουν κατά εκατοντάδες, καθώς τα πουλιά μετακινούνται σε μεγάλες ομάδες.

Αλκυόνη

Οι αλκυόνες είναι επίσης πολύχρωμα αποδημητικά πουλιά που ανήκουν στην οικογένεια Αλκυονίδες (Alcedinidae). Φωλιάζουν την άνοιξη σε τρύπες κοντά σε ποταμούς, λίμνες και θάλασσες και γεννούν μέχρι επτά λευκά αβγά. Τρέφεται με μικρά ψάρια και υδρόβια έντομα.

Παραμονεύει πάνω από το νερό και όταν αντιληφθεί το θήραμα καταδύεται στο νερό και το πιάνει με το μεγάλο της ράμφος. Μπορεί να καταδυθεί μέχρι 25 πόντους βάθος. Τη συναντούμε σε ποταμούς, λίμνες, λιμνάζοντα νερά και στη θάλασσα.

 

Χαλκοκουρούνα

Η Χαλκοκουρούνα γνωστή στην Κύπρο ως Κράγκα είναι πουλί αποδημητικό με έντονο γαλάζιο και μπλε χρώμα και ανήκει στην οικογένεια Κορακιίδες (Coraciidae). Επισκέπτεται την Κύπρο αργά την άνοιξη από την Αφρική όπου και ξεχειμωνιάζει.

Φωλιάζει στην Κύπρο φτιάχνοντας τρύπες σε όχθες ποταμών, δρόμων, κουφάλες δέντρων και σε φυσικές τρύπες σε γκρεμούς . Γεννά μέχρι πέντε λευκά αβγά. Τρέφεται με έντομα, αρθρόποδα, μικρά ερπετά και κάποτε μικρά τρωκτικά. Συνηθίζει να κάθεται κάπου ψηλά, εποπτεύοντας την περιοχή για τα θηράματά της. Πολλές φορές και αυτά τα πουλιά πέφτουν θύματα των ασυνείδητων κυνηγών.

Τη συναντούμε κυρίως σε ανοικτές πεδινές εκτάσεις και ξεχωρίζει από μακριά λόγω του έντονου γαλάζιου και μπλε χρώματός της.

Κοκκινολαίμης

Ο Κοκκινολαίμης είναι μικρό αποδημητικό πουλί και ανήκει στην οικογένεια Μυιοθηρίδες (Muscicapidae). Διακρίνεται από το έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα που ξεκινά από τον λαιμό και καταλήγει στο στήθος και από το υπέροχο έντονο κελάηδημά του.

Αναπαράγεται σε περιοχές με πυκνή βλάστηση και γεννά μέχρι έξι αβγά που επωάζει μόνο το θηλυκό. Τρέφεται με έντομα, σκουλήκια, αράχνες και φρούτα.
Είναι πουλί με εδαφική επικράτεια και όταν κάποιο άλλο πουλί του δικού του είδους εισβάλει στην περιοχή του γίνονται σκληρές μάχες. Τον συναντούμε σε δάση, πάρκα, αυλές σπιτιών και όπου έχει πυκνή βλάστηση.

Γαλαζολαίμης

Ο Γαλαζολαίμης είναι μικρό αποδημητικό πουλί σχετικά σπάνιο και επισκέπτεται το Νησί το φθινόπωρο κατά το ταξίδι του από Ευρώπη για την Αφρική όπου και ξεχειμωνιάζει και ανήκει στην οικογένεια Muscicapidae.

Έχει το ίδιο μέγεθος με τον κοκκινολαίμη και διακρίνεται από το λαμπερό μπλε που ξεκινά από τον λαιμό του και καταλήγει στο στήθος του. Αναπαράγεται φτιάχνοντας τη φωλιά του σε πυκνή βλάστηση κοντά σε νερά. Γεννά μέχρι πέντε πρασινωπά αβγά. Δεν αναπαράγεται στον τόπο μας.

Τρέφεται με έντομα και σκουλήκια που πιάνει κοντά σε όχθες ποταμών και λιμνών όπου και τον συναντούμε. Πρόκειται για ακριβοθώρητο πουλί καθώς είναι κρυμμένο πάντα μέσα σε πυκνή βλάστηση.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/ta-pente-omorfotera-apodimitika-poulia-tis-kiprou

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *