Μελετώντας το μυαλό των πουλιών!!!

Μελετώντας το μυαλό των πουλιών!!!

Τα ωδικά πτηνά, οι παπαγάλοι και τα κοράκια έχουν «στριμωγμένους» στον μικρό εγκέφαλό τους ίδιους και μερικές φορές περισσότερους νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα) από ότι οι πίθηκοι.

μυαλο2

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει τελικά στον εγκέφαλο των πουλιών νευρωνική βάση.Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί και του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα, με επικεφαλής τη Σουζάνα Χερκουλάνο-Χούζελ και τον Πάβελ Νέμετς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν ανατομικά τους εγκεφάλους 28 ειδών πουλιών.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε να μετρηθεί συστηματικά και να συγκριθεί ο αριθμός των νευρώνων στα πουλιά. Η βασική διαπίστωση είναι ότι ορισμένα είδη όπως τα ωδικά πτηνά, οι κορακίδες και οι παπαγάλοι έχουν απρόσμενα μικροσκοπικούς αλλά πολλούς νευρώνες μέσα στους μικρούς εγκεφάλους τους, καθώς και τρομερά πυκνές συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων.

Πουλιά με εγκέφαλο βάρους μόλις δέκα γραμμαρίων έχουν τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια νευρώνες. Ένας παπαγάλος μπορεί να ξεπερνά τους 3,1 δισεκατομμύρια νευρώνες, ενώ ένα κοράκι τα 2,1 δισεκατομμύρια. Οι αριθμοί αυτοί είναι περίπου διπλάσιοι από τους νευρώνες που έχει ο εγκέφαλος ενός πιθήκου με την ίδια μάζα και τετραπλάσιοι από τους νευρώνες στους εγκεφάλους των τρωκτικών με παρόμοιο βάρος.

Όπως όμως αποκαλύπτεται, ότι τους λείπει σε μέγεθος εγκεφάλου, το υπεραναπληρώνουν σε αριθμό νευρώνων. Αυτό δίνει και την απάντηση ότι έχουν τόσους πολλούς νευρώνες, που η επεξεργαστική ισχύς τους είναι συγκρίσιμη με εκείνη των πιθήκων και των ανθρώπων.Γίνεται μελέτη σε περισσότερα είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων σε περιστέρια και κοτόπουλα.

Πληροφορίες από:

“http://greconews.com/ποιος-είπε-ότι-τα-πουλιά-είναι-χαζά-2”

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *