Τα οφέλη του φυσικού μηλόξυδου. Πως να το παρασκευάσουμε…

Τα οφέλη του φυσικού μηλόξυδου. Πως να το παρασκευάσουμε…

Ο Ιπποκράτης, πατέρας της ιατρικής, χορηγούσε στους ασθενείς του το 400 π.Χ μηλόξυδο επειδή είχε αντιληφθεί τις θεραπευτικές ιδιότητες του. (Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι Έλληνες).

Ανακάλυψε ότι το φυσικό και αφιλτράριστο μηλόξυδο είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό, αντισηπτικό , ισχυρό καθαριστικό, και θεραπευτικό ελιξήριο που καταπολεμά μικρόβια,βακτήρια, μύκητες και ιούς.

Γίνεται από φρέσκα θρυμματισμένα μήλα και με φυσικές διαδικασίες ζύμωσης σε γυάλες,ξύλινα η πήλινα βαρέλια (όχι πλαστικά η μεταλλικά).

Πως να το φτιάξουμε? Όπως παρακάτω

βήμα 1:
Παίρνουμε δέκα ολόκληρα μήλα τα οποία πλένουμε πολύ-πολύ καλά και τα σκουπίζουμε επίσης πολύ καλά, τα κόβουμε σε μικρά – μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο.
Το βάζο μας πρέπει να γεμίσει μέχρι τη μέση περίπου για έχουμε χώρο και για το νερό μας.
Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει τα μήλα μας πολύ καλά αλλά να μένει περίπου ένα τέταρτο κενός χώρος από το μπουκάλι μας.
α)Η  αναλογία νερού και μήλων να είναι περίπου δύο μέρη νερό και ένα μέρος μήλα.

β) Από τα μήλα μας δεν πετάμε ούτε τις φλούδες ούτε τους σπόρους,διότι το κάθε ένα θα μας δώσει τα δικά του μοναδικά οργανικά στοιχεία…

Ρίχνουμε μέσα στο νερό με τα μήλα βιολογικό μέλι ή οργανική ζάχαρη ζαχαροκάλαμου σε αναλογία ένα τέταρτο του φλιτζανιού για κάθε λίτρο νερό και κάθε μια ώρα περίπου για μία πέντε μέρες ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι.Καλύπτουμε το βάζο μας με ένα τούλι ή πανί στερεώνοντας το με ένα λάστιχο και αποθηκεύουμε το βάζο μας σε θερμοκρασία δωματίου.
Θα ξεκινήσει η ζύμωση και δεν πρέπει να μας ανησυχήσει αν δούμε αφρό στο πάνω μέρος του βάζου μας διότι αυτό είναι μέρος της διαδικασίας ζύμωσης όπου τα σάκχαρα των υλικών μας μετατρέπονται σε αλκοόλη.

βήμα 2:
Αφήνουμε το βάζο μας σε ησυχία για μιάμιση περίπου εβδομάδα. Μετά το πέρας του  συνολικού μας χρόνου και όταν τα μήλα έχουν κατακαθίσει στον πυθμένα του αρχίζουμε τη διαδικασία του σουρώματος. Χρησιμοποιούμε ένα τούλι έτσι ώστε να σουρώσουμε το υγρό και να το μεταφέρουμε σε ένα άλλο καθαρό και στεγνό γυάλινο δοχείο ώστε να μπούμε στη τρίτη φάση. Μέχρι εδώ έχουμε μούστο από δω και πέρα ξεκινάμε τη διαδικασία της μετατροπής του μούστου σε ξίδι.

βήμα 3:

Αφού μεταφέραμε λοιπόν το χυμό μας στο καινούργιο μας βάζο το καλύπτουμε πάλι με ένα πανί και το αποθηκεύουμε σε αυτή τη φάση σε άλλο χώρο ο οποίος πρέπει να είναι ζεστός, σκοτεινός και πολύ καλά αεριζόμενος διότι σε αυτή τη φάση χρειαζόμαστε  θερμοκρασία περίπου 25 με 28 βαθμούς, καθαρό αέρα και περίπου ένα με ενάμιση μήνα ώστε να μετατραπεί ο μούστος μας σε ξίδι. Ούτε κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης πρέπει να μας απασχολήσουν οι οσμές οι οποίες είναι και πάλι μέρος της διαδικασίας της ζύμωσης και έχουμε φτάσει πια στο τέλος της διαδικασίας όπου ο μούστος από τα μήλα μας έχει  μετατραπεί σε ξίδι και πάμε να το εμφιαλώσουμε.
Βάζουμε το ξίδι μας σε μικρά – ώστε μετά από κάθε χρήση να μην έρχεται όλη η ποσότητα του ξιδιού μας σε επαφή με το οξυγόνο – σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία – ώστε να τα διαπερνά όσο το δυνατό λιγότερο φως. Όταν ανοίγουμε κάποιο από τα μπουκαλάκια μας θα πρέπει να το καταναλώσουμε το πολύ σε τρεις (3) περίπου εβδομάδες.
Κλείνουμε πολύ καλά τα δοχεία μας και τα μεταφέρουμε στα ντουλάπια μας.
Πληροφορίες από
“http://proionta-tis-fisis.com/ftiaxe-efkola-to-diko-sou-miloxido/”

Προσοχή! – Δεν είναι όλα τα μηλόξυδα ίδια. Αρκετά εμπορικά μηλόξυδα είναι παστεριωμένα , φιλτράρονται έστω και εξευγενισμένα ή θα είναι αποσταγμένα.

Αυτή η επιπλέον επεξεργασία καταστρέφει μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών και χάνονται πολλά από τα οφέλη του φυσικού μηλόξυδου.

Αν δεν το φτιάχνετε εσείς, το καλύτερο θεωρείται το οργανικό / βιολογικό το οποίο περιέχει το άθροισμα όλων αυτών των συστατικών που κάνουν το μηλόξυδο να προσφέρει καταπληκτικά οφέλη για την υγεία.

Πηκτίνη, ιχνοστοιχεία, φιλικά βακτήρια, απαραίτητα λιπαρά, βιταμίνες Α και C, αμινοξέα, ροτίνη, αρκετά ένζυμα σημαντικά για τη διατήρηση υγείας των ζώων, μεταλλικά άλατα, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο. Περιέχει επίσης ασκορβικό οξύ, ιμβερτοσάκχαρο, οξικό οξύ, νικοτινικό οξύ, βιταμίνη Βι (ριβοβλαβίνη).

Ο Αμερικανός γιατρός D. C. Jarvis μελέτησε την επίδραση του και στα ζώα η οποία είναι αντίστοιχη με αυτή που έχει και στις ανθρώπινες παθήσεις και πολλές φορές διαπίστωσε πως πρόκειται για έναν άψογο τρόπο θεραπείας και καταπολέμησης σε: παράσιτα, λοιμώξεις, βακτήρια,μύκητες. Επίσης στο δημοφιλές βιβλίο του ᾽᾽Folk Medicine’’ αφηγείται την ιστορία ενός φίλου του οδοντιάτρου, ο οποίος είχε προβλήματα αναπαραγωγής με τα σκυλιά του της φυλής Boxer. Είχε πέντε θηλυκά στο εκτροφείο του και μόνο μία γέννα είχε γίνει κατά το τελευταίο έτος.

Ο Dr Jarvis, νομίζοντας ότι αυτό οφειλόταν σε έλλειψη καλίου και άλλων ορυκτών, πρότεινε η διατροφική μερίδα του κάθε σκύλου να ενισχύεται καθημερινά με μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο.

Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους και τα πέντε θηλυκά σκυλιά Boxer έκαναν γέννες και τα κουτάβια που γεννήθηκαν ήταν υγιέστατα και δυνατά.

Πρόκειται για ένα καταπληκτικό φυσικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, προσφέροντας πολλά και διαφορετικά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου και των ζώων.

Μπορεί να αντικαταστήσει άνετα εμπορικά η και χημικά σκευάσματα στο σπίτι η στο κινητό φαρμακείο μας ,να προστεθεί στη διατροφή μας και των ζώων μας. (σκύλους,γάτες,άλογα και πτηνά).

Σε εμάς αντικατέστησε εδώ και καιρό εμπορικά σκευάσματα όπως: χημικά περιλαίμια, αντιπαρασιτικά χαπάκια, αμπούλες, σπρέυ, προϊόντα πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών αυτιών, αντιφλεγμονώδη, καταπραϋντικά, θεραπευτικές αλοιφές, προιόντα για το τρίχωμα, προϊόντα καθαρισμού, υγιεινής και απολύμανσης.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι διάλυμα με ξύδι 5% σκοτώνει το 99% των βακτηρίων, 82% της κοινής μούχλας και το 80% των μικροβίων και ιών.

Είναι λοιπόν αποδεδειγμένα το μηλόξυδο είναι πολύτιμος φυσικός υπερασπιστής της υγείας και υγιεινής σε σπίτια, κουζίνες,μπάνια,νοσοκομεία,εργαστήρια κτλ.

Χρήση/Πρόληψη/Οφέλη :
Ισχυρό αποτοξινωτικό , ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει την αντοχή, αυξάνει την αντίσταση στις ασθένειες.

Εξισορροπεί το pH και λόγω των εξαιρετικών αντιβακτηριακών και αντιμυκητιακών ιδιοτήτων.

Βελτιώνει την υγεία και τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων, όπως τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη και το συκώτι και θα ελαχιστοποιήσει πιθανότητες για πέτρες στα νεφρά,στην ουροδόχο κύστη ειδικότερα στις γάτες, λοιμώξεις νεφρών και ουρολοιμώξεις.

Η πηκτίνη που περιέχει βοηθά στην υγεία και τη καλή λειτουργία της καρδιάς.

Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τα σκεύη φαγητού.

Βοηθά επίσης στην υγεία του πεπτικού συστήματος, σε αλλεργίες .

Αν δεν το φτιάχνετε μόνοι σας μην αγοράζετε ότι να᾽ναι ξύδι απο το εμπόριο. Προμηθευτείτε μηλόξυδο οργανικό, αφιλτράριστο, απαστερίωτο και φυσικής ζύμωσης σε ξύλινο βαρέλι με οξικό οξύ 5% – 6%. Το χρώμα κυμαίνεται από ανοικτό χρυσό ,κεχριμπαρένιο έως πορτοκαλί. Θα πρέπει να περιέχει ίζημα (mother of vinegear) στο πάτο του μπουκαλιού. Αναζητήστε το σε καταστήματα η σημεία πώλησης προϊόντων υγιεινής διατροφής και προτιμήστε  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.

Περίληψη από:

“www.allaboutdog.gr/apple-cider-natural-dog-health/”

Δείτε επίσης...