Κοκκινολαίμης το πουλί των Χριστουγέννων!!!

Κοκκινολαίμης το πουλί των Χριστουγέννων!!!

Ποιο πουλί καλωσορίζει μελωδικά τον χειμώνα και τα Χριστούγεννα;

Αν θεωρήσουμε ότι τα χελιδόνια φέρνουν την άνοιξη, οι κοκκινολαίμηδες, τα μικρά πουλιά με τον εντυπωσιακό πορτοκαλοκόκκινο λαιμό, καλωσορίζουν μελωδικά τον χειμώνα και τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, ο Νοέμβριος είναι ο μήνας όπου οι περισσότεροι κοκκινολαίμηδες έχουν ήδη φτάσει στους κήπους και τα πάρκα για να περάσουν τη χειμερινή περίοδο.

Επισκέπτονται μαζικά τις πόλεις που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο, γιατί έχουν πιο ήπιο κλίμα από τα δάση και προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για τροφή. Αργότερα, μόλις πιάσουν οι ζέστες και αφού ζευγαρώσουν, θα αναχωρήσουν για βορειότερες και δροσερότερες τοποθεσίες. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι ένας μικρός αριθμός παραμένει στις πόλεις και τον υπόλοιπο χρόνο.

Για να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, οι κοκκινολαίμηδες παραμένουν μοναχικοί όλο τον χειμώνα, ώστε να μη χρειάζεται να μοιραστούν τα αποθέματα τροφής με άλλους.

Αυτό τους δίνει ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό:

Γιανα δηλώσουν ότι δεν σκοπεύουν να μοιραστούν την τροφή τους, καθένας κελαηδά από μια ξεχωριστή γωνιά του πάρκου σηματοδοτώντας έτσι τα όρια της περιοχής του. Ακόμη και το βράδυ!

Ουσιαστικά το γλυκό, μελωδικό κελάηδημά τους (το οποίο, κατά περίεργο τρόπο, τον χειμώνα είναι ελαφρά διαφορετικό από το ανοιξιάτικο και μάλιστα ακούγεται πιο μελαγχολικό) είναι μια αυστηρή προειδοποίηση.

Ακόμη και τα ζευγάρια που πέρασαν το καλοκαίρι μαζί θα μαλώσουν, εάν τυχόν ο ένας μπει στην περιοχή του άλλου.

Στην Ευρώπη ο κοκκινολαίμης, έχει συνδυαστεί με τον ερχομό των Χριστουγέννων. Και αυτό συμβαίνει γιατί κατά τον 18ο αιώνα, οι ταχυδρόμοι που μοίραζαν τις χριστουγεννιάτικες κάρτες στους Βρετανούς, φορούσαν κόκκινο γιλέκο και τους αποκαλούσαν κοκκινολαίμηδες!

Ο κοκκινολαίμης είναι επίσης πρωταγωνιστής σε πλήθος παιδικών βιβλίων, ενώ πολλά ποιήματα έχουν γραφτεί για το γλυκό του κελάηδημα.

Πληροφορίες από
“http://bimag.gr/”

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *