Καταστροφή φτερών σε άγρια πτηνά από βακτήρια.
Μια μελέτη στο Auk αναφέρεται στην καταστροφή των φτερών στα άγρια πτηνά από βακτήρια. οι επιστήμονες δεν γνωρουν πολλά για το πλήθος των βακτηρίων που ζούν στο φτέρωμα των πουλιών.
Μερικά είδη βακτηρίων μπορούν να καταστρέψουν την κερατίνη απο την οποία είναι φτιαγμένο το φτέρωμα τους. Μετά από μια δεκαετία μελετών διαπιστώθηκε στο Πανεπιστήμιο στο Οχάιο ότι τα βακτήρια πρώτα επηρεάζουν τα φτερά της ουράς και στην συνέχεια όλο το φτέρωμα και κυρίως στα άγρια πουλιά τα οποία ζουν στην φύση.
Συλλέχθηκαν δεδομένα από περισσότερα από 3.500 πουλιά από 154 διαφορετικά είδη και πραγματοποιήθηκαν μελέτες από το 1996 μέχρι το 2005 για να δούν τους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται στα φτερά. Τα πουλιά που τρεφόντουσαν με τροφές από το έδαφος είχαν περισσότερα βακτήρια από αυτά που αναζητούσαν τροφή στην θάλασσα – λίμνες ή στα δέντρα.
Ο Κεντ ο οποίος είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Tulane λέει ότι τα βακτήρια αυτά είναι ικανά να διασπάσουν τα φτερά των πτηνών απειλώντας την επιβίωση τους, δυσκολεύοντας την αναπαραγωγική τους ικανότητα ακόμα και σε σοβαρές εξελικτικές συνέπειες.