Καρδερίνα… Όταν οι παλιοί δίνουν συμβουλές…

Καρδερίνα… Όταν οι παλιοί δίνουν συμβουλές…

Η καρδερίνα είναι ένα πουλί που προσέχει την υγεία του…

Σε συζήτηση με ερασιτέχνη εκτροφέα από τα ορεινά της Κορίνθου και δεινό παρατηρητή πουλιών μου είπε :

” Η καρδερίνα λόγο του ότι είναι ευαίσθητο πουλί, προσέχει από μόνη της φοβερά την υγεία της… ”

” Τις βλέπεις πάντα εκεί που έσκαγε το νερό στον βράχο να πιει νερό και καθόταν πάντα σε αγκάθι απείραχτο… Λες και ήξερε ότι αν πάει σε “βρομιές” θα είναι καταστροφικό για την υγεία της…”

Όποτε παρατηρώ αυτά τα πουλιά ελεύθερα, είναι πάντα σε καθαρά και σε ψηλά σημεία. Επιλέγουν πολλούς και διαφορετικούς σπόρους είτε ώριμους είτε όχι, τσιμπολογάνε χορταρικά και κάθε λογής φρούτα. Πριν ξεκινήσω την μαγεία της αναπαραγωγής της, τις πιάναμε σε μαρουλόσπορους και σε αγκάθια πάνω. Τώρα αυτά τα αγκάθια πάω και τα μαζεύω και τις ταΐζω όλο το χρόνο. Οι πιο ψαγμένοι από παλιά μας λέγανε, με το αγκάθι φτιάχνει υγεία, κάνει καλό στα συκώτια… Ποτέ δεν πάει σε σκουπίδια ή σε αποφάγια , ψίχουλα, ψωμιά κτλ. Ναι, σίγουρα προσέχουν για να έχουν.

Είναι κοινωνικές αλλά και απόμακρες. Κοινωνικές στην αναπαραγωγική περίοδο κάνοντας φωλιές ακόμα και στην πλατεία του χωριού για να αποφύγει γεράκια, κουκουβάγιες και καρακάξες. Απόμακρες όταν ψάχνουν τροφή και μετά την αναπαραγωγή όπου το πιο κοντινό που τις βλέπεις είναι στα 10 με 15 μέτρα.

Θες να έχεις καρδερίνες? Ναι να έχεις, αλλά το βασικότερο , πρώτα από όλα να τις έχεις καθαρές και να μην τις λείπουν το παραμικρό. Θέλουν απλό πρόγραμμα διατροφής , καθημερινό όμως, με αλλαγή νερού, με τα φρούτα τους, τα αυγά τους και τα λαχανικά τους αλλιώς θα τα καις τα πουλιά με αντιβιώσεις και φάρμακα και θα τα χάνεις τα πουλιά…

Ποτίστρα πράσινη ή μήλο-αυγό ξεχασμένο στο κλουβί , κουτσουλιά να έχει κάνει βουναλάκι… Μεγάλα λάθη. Είναι θέμα χρόνου και σύντομου χρόνου να εμφανιστεί το πρόβλημα. Θα φουσκώσει και θα το χάσεις το πουλί…”

Αυτά τα λόγια με προβλημάτισαν πριν 15 χρόνια περίπου

Δείτε επίσης...

3 σκέψεις για το “Καρδερίνα… Όταν οι παλιοί δίνουν συμβουλές…

  1. Μια βοήθεια παιδιά !
    Η καρδερίνα μου (παλιό πουλί) άρχισε να χάνει φτερά και να φουσκώνει. Σκέφτηκα οτι είχε πτερόροια και απλά την παρακολούθησα, γιατι τρώει κανονικά και τις περισσότερες ώρες είναι ζωηρή.
    Σήμερα όμως είδα οτι το ένα ματάκι της είναι κλειστό!
    Είχα χάσει παλιότερα μια καρδερίνα με τέτοια συμπτώματα.
    Για πείτε κάτι. Μπορώ να την βοηθήσω ;;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *