Ο εντυπωσιακός Πύρρουλας!! Διαβάστε βασικές πληροφορίες…

Ο εντυπωσιακός Πύρρουλας!! Διαβάστε βασικές πληροφορίες…

Πύρρουλας

Επιστημονική Ονομασία: Pyrrhula pyrrhula

Μήκος:14 έως 17 εκατοστά

Κατανομή: Όλη σχεδόν την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την ανατολική Ασία, την Ιαπωνίας, την Σιβηρίας και την χερσόνησο Καμτσάτκα. Την βόρεια Ισπανία, τα Απέννινα, την βόρεια Ελλάδα και το βόρειο Ιράν και το Καζακστάν.

Διατροφή:Ημιώριμους και ώριμους σπόρους άγριων φυτών και δέντρων, μπουμπούκια, βατόμουρα (Ribes sp.) και έντομα. Σπόροι της τσουκνίδας (Urtica sp.), της σημύδας (Betula sp.) και της ερυθρελάτης (Picea sp.), ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τρέφεται με τους σπόρους της πικραλίδας (Taraxacum sp.), της στελλάριας (Stellaria spp.) και της καπσέλας (Capsella bursa pastoris), του μη μου άπτου (Myosotis sp.), του ζοχού (Sonchus sp.), και διαφόρων Polygonaceae (Rumex sp., Persicaria sp.). Τα μπουμπούκια των οπωροφόρων δένδρων τρώγονται μόνο τον χειμώνα και την άνοιξη.

Βιότοπος:Δάσος κωνοφόρων, ιδιαίτερα εκείνο της ερυθρελάτης, αλλά και περιοχές με αραιά κωνοφόρα ή μικτά δάση με λίγη βλάστηση. Άκρες ξέφωτων και κατά μήκος δασικών δρόμων και μονοπατιών. Πάρκα, κήπους και νεκροταφεία, ιδιαίτερα στις πόλεις, την άνοιξη, σε οπωρώνες ή περιβόλια.

Χαρακτηριστικά – Συμπεριφορά:Σε όλες τις εποχές, εκτός από την εποχή αλλαγής πτερώματος, λαμβάνουν χώρα σκηνές ερωτοτροπίας κυρίως στα τέλη φθινοπώρου, οπότε σχηματίζονται μικρές ομάδες έως και δέκα άτομα, με τα μεγαλύτερα σμήνη να διαλύονται κατά την περίοδο από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου και πάλι. Μερικά πουλιά, ωστόσο, περνούν τον χειμώνα μαζί, κυρίως παλιά ζευγάρια, που προτιμούν να μείνουν πιστά στο σύντροφό τους.

Αναπαραγωγή:Η φωλιά κατασκευάζεται από το θηλυκό, συνήθως σε ένα απλό ή αγκαθωτό θάμνο και σπάνια σε ένα κωνοφόρο, 120-180 εκατοστά από το έδαφος. Η γέννα αποτελείται από 4-5, σπάνια 7 αβγά

Διάκριση Φύλλου:Το αρσενικό έχει γκρίζα-μπλε ράχη, ενώ το κάτω μέρος της κοιλιάς, η περιοχή της αμάρας και το ουροπύγιο είναι λευκά. Εκείνο όμως που διακρίνει τα αρσενικά, είναι το ιδιαίτερο, φωτεινό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα στα μάγουλα, το στήθος, την άνω κοιλιακή χώρα και τις πλευρές.

Το θηλυκό έχει γκρίζα-καφετί ράχη, ενώ η περιοχή του στήθους, οι πλευρές και η κάτω επιφάνεια έχουν ένα ελαφρύ γκρι-καφέ χρώμα με μια πολύ μικρή απόχρωση του κόκκινου. Οι ταρσοί είναι μαυριδεροί.

Άλλες Ονομασίες:Πύρρουλος και Πυρρούλας

Πληροφορίες από:
https://el.wikipedia.org/

Δείτε πληροφορίες για όλα τα πουλιά με εφαρμογή από το κινητό σας.

Είναι διαθέσιμη στο google store και μπορείτε να μεταβείτε είτε αναζητώντας την σαν Ωδικά Πουλιά είτε πιο εύκολα πατώντας το link: Google Store/ Ωδικά Πουλιά

 

Δείτε επίσης...