Εκατομμύρια πουλιά από τα ξόβεργα και τα δίχτυα, καταλήγουν στις κυπριακές ταβέρνες…

Εκατομμύρια πουλιά από τα ξόβεργα και τα δίχτυα, καταλήγουν στις κυπριακές ταβέρνες…


Σε φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, ένα πουλί προσπαθεί να ξεφύγει από ξόβεργα στην περιοχή της Αμμοχώστου . (Φωτογραφία:  Associated Press )

Το φθινόπωρο του 2014, περισσότερα από δύο εκατομμύρια τσίχλες, κοκκινολαίμηδες και απειλούμενα πτηνά εκτιμάται ότι πιάστηκαν παράνομα με δίχτυα και ξόβεργες, και τα περισσότερα κατέληξαν σε ταβέρνες που επιμένουν να σερβίρουν το πιάτο της ντροπής.

Η συγκεκριμένη σεζόν «ήταν η χειρότερη όσον αφορά τα επίπεδα της παγίδευσης από τότε που άρχισε το πρόγραμμα παρακολούθησης το 2002» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κλαίρη Παπάζογλου, εκτελεστική διευθύντρια του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, εταίρου της διεθνούς οργάνωσης Birdlife International.

Το διάστημα Σεπτέμβριος-Οκτώβριος, όταν εκατομμύρια πτηνά φτάνουν στην Κύπρο από βορειότερες χώρες για να περάσουν το χειμώνα, ο σύνδεσμος εντόπισε πασσάλους για παράνομα δίχτυα που εκτείνονταν σε συνολικό μήκος 16 χιλιομέτρων. Εντόπισε επίσης πάνω από 6.000 ξόβεργες, κλαδιά καλυμμένα με κόλλα για την παγίδευση μικρών πτηνών.

«Με αυτά τα επίπεδα παγίδευσης το φθινόπωρο του 2014, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου εκτιμά ότι πάνω από δύο εκατομμύρια πουλιά ενδέχεται να σκοτώθηκαν σε όλη την Κύπρο».

Τα άτυχα πτηνά, γνωστά ως «αμπελοπούλια», σερβίρονται ξιδάτα ή βραστά στα κυπριακά εστιατόρια, όπου πωλούνται έως και 80 ευρώ ανά δωδεκάδα.

Ακόμα και ο μελισσοφάγος, ίσως το ομορφότερο πτηνό της Ευρώπης, δεν γλιτώνει από τους λαθροθήρες (Πηγή: Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου).

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας εκτιμά ότι η παράνομη αγορά παγιδευμένων πτηνών και εμπόριο των πτηνών αποφέρει κέρδη 15 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Περίπου 150  είδη, ανάμεσά τους 60 απειλούμενα, καθώς και πτηνά που δεν θεωρούνται βρώσιμα, επηρεάζονται καθώς περνούν κάθε χρόνο από το μεταναστευτικό διάδρομο της Κύπρου. Μαζί με τις τσίχλες μαυροσκούφηδες και τους κοκκινολαίμηδες, δίχτυα και ξόβεργες πιάνουν μελισσοφάγους, αηδόνια και ενδημικές κουκουβάγιες θουπιά (Otus scops cyprius).

Το πρόβλημα παραμένει μεγάλο και στην περιοχή της Κυρίαρχης Βρετανικής Βάσης στη Δεκέλεια. Ο Τιμ Στόου της Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των πτηνών καλεί το βρετανικό υπουργείο Άμυνας να επιδείξει μηδενική ανοχή στους παράνομους κυνηγούς.

Το κυνήγι με παγίδες απαγορεύτηκε πριν η Κύπρος γίνει χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004 -οι μη επιλεκτικές μέθοδοι παγίδευσης απαγορεύονται από την ευρωπαϊκή Οδηγία για τα πτηνά. Έκτοτε, όμως, τα μέτρα έχουν ατονήσει και η μαζική εξόντωση των πτηνών λαμβάνει και πάλι μεγάλες διαστάσεις.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος προειδοποιεί τώρα ότι, χωρίς τη λήψη δραστικών κατασταλτικών μέτρων, η Κύπρος θα επιστρέψει στην κατάσταση που επικρατούσε τη δεκαετία του 90, όταν σε κάθε σεζόν σκοτώνονταν 10 εκατομμύρια πουλιά.

Η απαράδεκτη κατάσταση στην Κύπρο έχει απασχολήσει ξένα μέσα αρκετές ακόμα φορές στο παρελθόν, όπως το 2013, το 2010, το 2009 και το 2008.

Δείτε επίσης...