Διατροφή καναρινιών μετά τον απογαλακτισμό.

Μετά από 12-14 μέρες υπομονής εμφανίζονται τα μικροσκοπικά και ευαίσθητα καναρινάκια τα οποία θα μεγαλώσουν γρήγορα αν τραφούν σωστά..

kanarinia2

Υπάρχει ένα μικρό και πολύ σημαντικό διάστημα μέχρι να παρατήσουν την φωλιά και να αρχίσουν να τρώνε μόνα τους το μείγμα σπόρων που θα τους προσφέρετε.

Η τροφή τους θα πρέπει να είναι ένα πρωτεϊνούχο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια για να υποστηρίξει την ταχεία ανάπτυξη τους αλλά και να βοηθήσει τους καταπονημένους γονείς τους να ανακάμψουν.

Περιλαμβάνει:

  • Μουλιασμένους – μαλακούς σπόρους (φυτρώματος) (αναλύεται παρακάτω)
  • Αυγοτροφή
  • Φρούτα – χορταρικά και λαχανικά.

Η εύκολη λύση είναι τα εύκολα σκευάσματα αυγοτροφής αλλά όπως και να το κάνουμε υπολείπονται ποιότητας από τις χειροποίητες και φρέσκες δικές μας. Υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορούν να αναμειχθούν στις σπιτικές αυγοτροφές όπως τριμμένο καρότο, νιφάδες βρώμης και κρέμα σιταριού.

Υπάρχουν δύο τρόποι να προετοιμάσεις τους σπόρους (φυτρώματος).

1. Αφού βράσουν για 20 λεπτά, τους αφήνουμε να κρυώσουν και δίνουμε καθημερινά μια κουταλιά της σούπας το πρωί και μια το απόγευμα μαζί με το βρασμένο αυγό ή την αυγοτροφή.  Με αυτούς τους μαλακούς και εύπεπτους σπόρους θα ταΐσουν οι γονείς τα μικρά για 2 με 4 εβδομάδες. Αποθηκεύεται στο ψυγείο για 5 μέρες χωρίς πρόβλημα. Είναι απλός εύκολος και γρήγορος τρόπος.

2.Ο δεύτερος τρόπος (τον προτιμώ και τον συστήνω) είναι να μουλιάσεις με χλιαρό νερό για 24 με 72 ώρες για να φυτρώσει και να ξεπλένεται τακτικά (σε ένα σουρωτήρι για να αποφευχθεί η ανάπτυξη μούχλας) και να ταΐζεται πάλι δυο φορές την ημέρα από μια κουταλιά της σούπας. Λέγεται ότι όταν ξεκινάει και φυτρώνει ο σπόρος όλη του η ενέργεια «δαπανάται» για αυτή την ανάπτυξη και εκείνη την στιγμή είναι που τα δίνουμε στα πουλιά. Οι φυτρωμένοι σπόροι είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και πλησιάζει την διατροφή των άγριων πτηνών στην φύση!!!

Σχεδόν ίδια διατροφή κάνω και για τα άγρια (καρδερίνες, λούγαρα, φλώρια…) με την διαφορά ότι στην αυγοτροφή λιώνω και βάζω αποξηραμένα σκουλήκια.

Για αυγοτροφή έχει δοθεί συνταγή σε προηγούμενα άρθρα, πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους :

1.Αυγοτροφή για πουλιά.

2.Μια άλλη Αυγοτροφή.

3.Συνταγή ξηρής Αυγοτροφής – Αυγόψωμο.

Για φρούτα και λαχανικά πατήστε στον σύνδεσμο : Φρούτα και λαχανικά για τα πουλιά μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κάνε μια απλή πράξη. *