Τροφή για εντομοφάγα πτηνά.

Τροφή για εντομοφάγα πτηνά.

ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΕΝΤΟΜΟΦΑΓΑ ΠΟΥΛΙΑ

Εντομοφάγα πουλιά είναι οι κοκκινολαίμηδες, τα αηδόνια, γαλαζοπαπαδίτσα, καλόγερος, καρβουνιάρης κλπ.

Η ιδιαιτερότητα τους είναι ότι δεν τρέφονται με ξηρούς σπόρους και χρειάζονται έντομα, φρούτα και γενικότερα μαλακές και φρέσκες τροφές. Τέτοιες μαλακές τροφές κυκλοφορούν από διάφορες εταιρίες αλλά αν κάποιος θελήσει να προχωρήσει σοβαρά στην εκτροφή τέτοιων πουλιών θα πρέπει ν αρχίσει να φτιάχνει τα δικά του μείγματα

Η διατροφή τους πρέπει να περιλαμβάνει

1. Το βασικό μείγμα 50%

2. Φρούτα 20%

3. Έντομα 30%

mealworm

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ

Προσωπικά, λόγω χρόνου, χρησιμοποιώ έτοιμο μείγμα εταιριών. Όμως ρώτησα έναν φίλο στην Γερμανία, που γνώριζα ότι παρασκευάζει δικό του μείγμα. Μου είπε ότι παρασκευάζει 10 κιλά, τα οποία του επαρκούν για 2 εβδομάδες.
ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ

Το μείγμα αυτό θα το ονομάσουμε «στεγνό μείγμα».

Για να παρασκευάσουμε 10 κιλά, χρειαζόμαστε τα παρακάτω υλικά. Αν θέλουμε μικρότερη ποσότητα τότε μειώνουμε ανάλογα και τα υλικά.

150 γρ. Μαγιά μπύρας
150 γρ Θρυμματισμένα φουντούκια.
150 γρ. Θρυμματισμένο λιναρόσπορο.
150 γρ. Παπαρούνα.
150 γρ. Πίτουρο.
900 γρ. Πέλετς για μικρά γατάκια (θρυμματισμένο)
750 γρ. Τροφή για μάϊνα θρυμματισμένη.
150 γρ. Γύρη.
750 γρ. Νιφάδες βρώμης για σκύλους, θρυμματισμένη.
300 γρ. Ξεφλουδισμένο ηλιόσπορο, θρυμματισμένο.
1500 γρ. Τροφή για κουτάβια ( Royal Canin A3), θρυμματισμένο.
750 γρ. Τροφή για κοτοπουλάκια.
1500 γρ. Μπισκότα και παντεσπάνι θρυμματισμένα.
300 γρ. Γάλα σκόνη, για μωρά.
1000 γρ. Νιφάδες βρώμης, θρυμματισμένες.
1000 γρ. Μούσλι με σταφίδες και καρύδι, θρυμματισμένα.

Όλα αυτά τα ανακατεύουμε πολύ καλά και μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε κουβάδες για έναν μήνα δίχως πρόβλημα. Όπως ανέφερα και στην αρχή, εγώ χρησιμοποιώ έτοιμο μείγμα λόγω χρόνου.

Παρασκευάζω ένα κιλό μαλακής τροφής, που μου διαρκεί περίπου 3-4 μέρες. Χρησιμοποιώ 500 γρ. από το μείγμα που περιγράψαμε παραπάνω. Μέσα σ αυτό προσθέτω επίσης.

150 γρ. τριμμένα φρούτα και λαχανικά (από 50γρ. αχλάδι, μήλο, καρότο)
40 gr cottage chesse
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο.
1 κουταλάκι του γλυκού Vitacombex, υγρό.
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι.
ΜΑΛΑΚΗ ΤΡΟΦΗ

Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 ώρες, ώστε τα υγρά από τα τριμμένα φρούτα και λαχανικά να αποροφηθούν από το μείγμα και να έχει υγρασία, προσοχή να μην γίνει λάσπη.Αυτή η διατροφή αποτελεί το 70% της διατροφής τους, εκτός της περιόδου αναπαραγωγής. Το υπόλοιπο 30% αποτελείται από έντομα κατεψυγμένα ή αποξηραμένα ή ζωντανά.
Όταν ξεκινήσει η περίοδος αναπαραγωγής εγώ ανεβάζω το ποσοστό των εντόμων σε 50-60%. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό του στεγνού μείγματος και φρούτων / λαχανικών κατεβαίνει στο 40%. Τα έντομα τα «λαδώνω» μέσα σ ελαιόλαδο και κι έπειτα τα γυρνάω μέσα σε λίγη σκόνη βιταμίνης.

Σίγουρα η δουλειά και ο χρόνος παρασκευής αυτής της τροφής δεν έχει καμία σχέση με την παρασκευή και τον χρόνο της τροφής των σποροφάγων πουλιών μου. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι αυτό το γνώριζα πρίν αποκτήσω τα εντομοφάγα πουλιά που έχω. Όπως πρέπει να ομολογήσω ότι μου αρέσουν πάρα πολύ.
Έτοιμη, η τροφή για Εντομοφάγα πουλιά

Ο φίλος που μου έδωσε την συνταγή του στεγνού μείγματος που ανέφερα παραπάνω, μου είπε ότι χρειάζεται 20 κιλά για 3 εβδομάδες και το ταΐζει από τον Αύγουστο ως τα τέλη Φεβρουαρίου, στην ποσότητα που ανέφερα, στα εντομοφάγα που εκτρέφει.

Από 1 Μαρτίου και μέχρι τέλος Μαρτίου ανεβάζει το ποσοστό των εντόμων μέχρι και 60%. Ο ίδιος εκτρέφει τα mealworm και τα διάφορα έντομα που χρησιμοποιεί. (Άντε ν ακούσει η γυναίκα μου τέτοιο πράγμα).

Όταν τα πουλιά έχουν αυγά και κλωσάνε, αφήνει τις κλούβες ανοιχτές (χρησιμοποιεί εξωτερικές κλούβες), ώστε τα πουλιά να βγούν και να ψάξουν μόνα τους για έντομα. Αυτό το συνεχίζει μέχρι 2-3 μέρες πρίν οι νεοσσοί βγουν από την φωλιά. Έλεγε ότι μ αυτό το σύστημα έχει χάσει μόνο 2 πουλιά στα 12 χρόνια που τα εκτρέφει και ότι από κάθε ζευγάρι έχει μέσο όρο 6 μικρά κάθε χρόνο.

“Νίκος Λάρισα”

[Best_Wordpress_Gallery id=”6″ gal_title=”Αηδονοτροφή”]

Δείτε επίσης...

10 σκέψεις για το “Τροφή για εντομοφάγα πτηνά.

  1. Για σωστή διατροφή για τουρλι και ελατοπαπαδίτσα
    απο τα ετοιμα που πουλάνε στα πετ σοπ
    ποια προϊόντα προτείνεται?
    ευχαριστώ

  2. Φιλε μου, το τουρλι θέλει μαηνοτροφη,Κ3 και τραχανά φηραμα. Δεν θέλει πολύ σκουλήκι και άμμο ποταμίσια στο πάτο του κλουβίου. Η ελατοπαπαδιτσα αν είναι φρεσκοπιασμενη θέλει μαηνοτροφη και σκουλήκι. Πρεπει να κοιτάξεις εκεί που θα πάρεις ποια είναι πλούσια από πρωτεΐνες σύμφωνα με αυτά φτιαξε δικιά σου τροφή.

    Σαν εταιρεία προτίμησε την Κλαους και να προσθέσεις πρωτεινη (δηλ κατι αποξηραμενο ισως ασποβδυλο,ψαρακι γαριδουλα και τετοια) απο σπορια κεχρι…Αυτο για το Τουρλι …Η ελατησια οπως ειπαμε θελει αρκετη πρωτεινη.

    Αν είσαι Αθήνα,
    μπορείς να πας στο Rwptilia Nostra στην Μεσογειων να σε βοηθησουν με τροφη φτηνη που φτιαχνουν και να σου προσθεσουν τα παντα μεσα…οτι εχει αναγκη.

    Φιλε μου είναι απαντήσεις απο ατομα που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα.

  3. Γεια σας ηρθε στα χερια μου ενα κοτσυφακι! Η εμπειρια που εχω ειναι μονο απο καναρια. Τωρα του δινω φυραμα για κοτοπουλακια. Ποια τροφη πρεπει να του δωσω για να μεγαλωση σωστα? ευχαριστω.

  4. Μια καλή μαινοτροφή θέλει, φρουτα, λαχανικά και σκουλικια. Στον δικό μου δίνω ελιές και γεωσκώληκες από τον κήπο,αρκεί να μην έχει λίπασμα..
    Δες και εδώ. https://odikapoulia.gr/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CF%84%CF%83%CF%85%CF%86%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CF%85/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *