Την ξέρουμε την χήνα?

Την ξέρουμε την χήνα?

Οι λευκές και γκρίζες χήνες αποτελούν μια συνηθισμένη προσθήκη στα κοτέτσια της βόρειας Ευρώπης. Τις προτιμούν για τα αυγά τους, το νόστιμο κρέας τους αλλά και το ρόλο του φύλακα – προστάτη που διαδραματίζουν.

Οι χήνες είναι ένα από τα πιο χρήσιμα ζώα που μπορεί να έχει κάποιος στο κοτέτσι του. Ειδικά οι λευκές και γκρι χήνες είναι γνωστές για τον ρόλο αστυνομικού που διαδραματίζουν. Σε οποιαδήποτε εισβολή αν γίνει στη φάρμα μας, όπως από κουνάβι ή αλεπού βρίσκονται έτοιμες να σημάνουν συναγερμό. Με χαρακτηριστική δυνατή και διαπεραστική φωνή τρομάζουν τον επίδοξο εισβολέα ενώ παράλληλα ειδοποιούν εμάς και τα γύρω πουλιά ότι υπάρχει πρόβλημα.

Στη Ρώμη έχουν να το λένε για τις χήνες του Καπιτωλίου, οι οποίες όταν οι Γαλάτες επιτέθηκαν εναντίον της αιφνιδιαστικά μια νύχτα, το 400 περίπου π.Χ., κι ενώ οι φρουροί της πόλης είχαν αφεθεί στην αγκαλιά του ύπνου και θα χάνονταν όλοι στα σίγουρα, δεν υπολόγισαν όμως τις χήνες του ναού της Ήρας που με τις τσιριχτές κραυγές τους ξύπνησαν τους στρατιώτες που κατόρθωσαν έτσι να αποκρούσουν τους εχθρούς.

Όμως, η φήμη που συνοδεύει τις χήνες του Καπιτωλίου δεν είναι ούτε αβάσιμη ούτε οφείλεται σε μύθο ή σε σύμπτωση. Απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί το ότι οι χήνες της Γουινέας, αυτά τα όμορφα και σπάνια στην Ευρώπη νεροπούλια, θεωρούνται οι καλύτεροι φύλακες, ανώτεροι ακόμα κι από τους σκύλους.

Η εκπληκτική τους ακοή και οι δυνατές κραυγές τους τις καθιστούν αναντικατάστατες σε κτήματα και σπίτια με αυλή. Αντιλαμβάνονται ακόμα και νυχτερινούς επισκέπτες, λες και δεν κοιμούνται ούτε με το πιο βαθύ σκοτάδι.

Ο λαιμός της είναι μεγάλος σε μήκος και το ράμφος της είναι μέτριο. Επενδύεται με ευαίσθητο και μαλακό δέρμα, που έχει εγκάρσια ελάσματα, τα οποία σχηματίζουν ένα είδος φίλτρου. Τα τρία εμπρόσθια δάχτυλα των ποδιών των χηνών είναι συνδεδεμένα με νηκτική μεμβράνη. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα πουλιά να περπατούν με άνεση πάνω στο έδαφος. Τα πόδια τους γενικά είναι χαμηλά.

Παράλληλα, οι χήνες κολυμπούν με ευκολία και πετούν για πολλή ώρα, χωρίς να είναι γρήγορες. Οι χήνες τρέφονται κυρίως με σπόρους.(όπως καλαμπόκι σιτάρι και κριθάρι) νεαρούς βλαστούς και έντομα, ενώ επίσης τρώνε μαλάκια.

Αγαπημένο έδεσμα της λευκής και γκρίζας χήνας είναι φυτικά υλικά που μπορεί να βρει στα αβαθή μιας λίμνης.

Ενίοτε μπορούν να καταστούν επιζήμιες για οικοσυστήματα, όταν κοπάδια τρέφονται με φυτά σε καλλιεργήσιμες περιοχές. Η αναπαραγωγή γίνεται συνήθως σε όλη τη διάρκεια της ζωής της χήνας. Γεννά έναν μικρό αριθμό αυγών σε σύγκριση με τις πάπιες.

Γεννάνε περίπου 60 αυγά τη σεζόν με βάρος πάνω από 200 γραμμάρια το κάθε ένα. Συχνά τα αυγά τους και το κρέας τους τα βρίσκουμε προς αγορά σε διάφορα ντελικατέσεν και πιο σπάνια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί η σημαντική διατροφική αξία των αυγών της συγκεκριμένης χήνας που συμβάλει στα διαιτολόγια ατόμων με χοληστερίνη.

Το θηλυκό κατασκευάζει τη φωλιά ανάμεσα σε καλάμια και αναλαμβάνει την επώαση των αυγών. Το αρσενικό επίσης επιμελείται τα μικρά. Πρέπει να διαλέγουμε τις πιο μεγάλες και λευκές χήνες. Το κοτέτσι τους το φτιάχνουμε σε μέρος που να έχει άφθονη βοσκή και νερό.

Είναι μεγαλόσωμα πουλιά με καλό και νόστιμο κρέας. Το χρώμα του φτερώματος τους μπορεί να είναι λευκό ή γκρίζο ενώ το ράμφος και τα πόδια είναι κοκκινωπά. Τα δύο φύλλα μοιάζουν πολύ εξωτερικά μεταξύ τους και ο διαχωρισμός τους γίνεται συνήθως βάση της συμπεριφοράς τους.

Χήνα με το χηνάκι της σε ωραίο περιβάλλον.

Πληροφορίες από:

“http://www.amflife.gr”

“https://www.farmapateras.gr/ydrovia/xines/”