Η «σφήκα δολοφόνος» είναι μια επικίνδυνη ασιατική γιγάντια σφήκα που πλέον έφτασε και στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις Αρχές.

Η «σφήκα δολοφόνος» είναι μια επικίνδυνη ασιατική γιγάντια σφήκα που πλέον έφτασε και στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις Αρχές.

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ για μια επικίνδυνη ασιατική γιγάντια σφήκα που αποκαλείται και «σφήκα δολοφόνος». Το έντομο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα και αποτελεί μέγιστη απειλή για τις μέλισσες, όπως ανέφεραν οι New York Times.

Τα τεράστια έντομα εντοπίστηκαν στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον το περασμένο φθινόπωρο και τουλάχιστον ένας μελισσοκόμος ανέφερε ότι τέτοιες σφήκες εξολόθρευσαν τα μελίσσια του.

Εντόπισε, όπως είπε, τις μέλισσες με κομμένα τα κεφάλια, γεγονός που αποτελεί έργο της «σφήκας δολοφόνου».

Πλέον οι επιστήμονες στις ΗΠΑ έχουν ριχτεί στη δουλειά για να διαχειριστούν την εξάπλωση του συγκεκριμένου εντόμου στη χώρα και την ενδεχόμενη απειλή για τις μέλισσες και τους ανθρώπους.

Η «σφήκα δολοφόνος» και το δηλητήριο που σκοτώνει και άνθρωπο

Η συγκεκριμένη «σφήκα δολοφόνος» έχει μήκος περίπου 5 εκατοστών και μπορεί να σκοτώσει μία μέλισσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Αφού εντοπίσει ένα μελίσσι, το σημαδεύει με φερομόνη προκειμένου να ειδοποιήσει το υπόλοιπο σμήνος. Οι σφήκες αποκεφαλίζουν τις μέλισσες με τις δαγκάνες που διαθέτουν και στη συνέχεια παίρνουν τμήματα του σώματος και τα φέρνουν για τροφή στα νεότερη μέλη του πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, το δηλητήριο στο κεντρί τους είναι ιδιαίτερα τοξικό και μπορεί να σκοτώσει ακόμη και άνθρωπο.

Λόγω του μεγέθους τους αλλά και του γεγονότος ότι δεν πεθαίνουν μετά το τσίμπημα, μπορούν να διοχετεύσουν μεγάλη ποσότητα δηλητηρίου, η οποία μπορεί να φτάσει το ένα κουταλάκι του γλυκού (στα 30-40 τσιμπήματα). Ύστερα από αρκετά τσιμπήματα τα νεφρά σας θα σταματήσουν, ενώ αν πάσχετε από καρδιακά προβλήματα ίσως σταματήσουν και την καρδιά σας.

Φυσικά αν είστε αλλεργικοί θα αντιμετωπίσετε ένα αναφυλακτικό σοκ. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα oreinomeli , το πρόβλημα με τις ασιατικές σφήκες είναι το μέγεθός τους. Είναι τόσο μεγάλες που οι φωλιές τους φτάνουν να ζυγίζουν περισσότερο από 20 κιλά. Έτσι δεν μπορούν να στηριχτούν εύκολα πάνω σε κλαδιά δέντρων και γι αυτό οι σφήκες προτιμούν να τις φτιάχνουν στο έδαφος, ανοίγοντας τρύπες. Έτσι είναι πιο πιθανό να πέσετε πάνω σε μια φωλιά ενώ είστε ανυποψίαστοι, να τις ενοχλήσετε χωρίς να το θέλετε και τελικά να έρθετε αντιμέτωποι με ένα εξοργισμένο σμήνος. Αν σας τύχει κάτι τέτοιο, μην αρχίσετε να τρέχετε, είναι άσκοπο.

Οι μέλισσες όμως, παρά τον τρόμο που προκαλεί η ασιατική σφήκα, έχουν βρει μια εκπληκτική τεχνική για να αμύνονται. Σχηματίζουν μια σφαίρα με τα σώματά τους γύρω απ’ την ανιχνεύτρια σφήκα και αρχίζουν να δονούνται με σκοπό να αυξήσουν τη θερμοκρασία και να της προκαλέσουν ασφυξία, διατηρώντας έτσι τις συντεταγμένες της φωλιάς τους κρυφές. Είναι ζωτικής σημασίας για το μελίσσι να μην καταφέρει να βγει ζωντανή η ανιχνεύτρια απ’ την κυψέλη γιατί θα αποκαλύψει τη θέση τους και μετά τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Στην Ιαπωνία, οι γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες σκοτώνουν μέχρι και 50 ανθρώπους τον χρόνο.

Το συγκεκριμένο είδος συναντάται στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, όμως έχουν κάνει και την εμφάνισή τους στον Καναδά και πλέον και στις ΗΠΑ.