Ο ακούραστος Βασιλικός Γύπας.

Ο ακούραστος Βασιλικός Γύπας.

Ο βασιλικός γύπας (Sarcoramphus papa), ένα από τα μεγάλα αρπακτικά πτηνά της Αμερικής, ξεχωρίζει από τα εντυπωσιακά χρώματα του κεφαλιού του και το χαρακτηριστικό φύμα στο πάνω μέρος του ράμφους του. Επίσης τον χαρακτηρίζουν τα ζωηρά του χρώματα, το άνοιγμα των φτερούγων του και η κοντή ουρά του.

Απεικονίστηκε ευρέως στους ιερούς κώδικες των Μάγια οι οποίοι τον θεωρούσαν ιερό πτηνό . Την ημέρα πετά ακούραστα επί ώρες ψάχνοντας για τροφή, αλλά κρύβεται και για πολλές ώρες στα δέντρα στο δάσος όπου είναι δύσκολο να τον βρουν. Ζει στις πεδινές περιοχές των τροπικών δασών.

Τρέφεται με το δέρμα και τα κόκαλα των ψοφιμιών, με τους καρπούς του φοίνικα ή κυνηγά ζωντανά ζώα, κυρίως τραυματισμένα ή νεογέννητα. Χωρίς ανεπτυγμένη οσμή, για να βρει τα κουφάρια των ζώων, ακολουθεί άλλα όρνεα, που διώχνει μόλις αρχίσει το συμπόσιο.

Με ανοιχτά μάτια.

Ζει μόνος ή σε μικρές ομάδες. Το ζευγάρι ζει μαζί για όλη του την ζωή. Ο θυλικός αποθέτει 1 αυγό στις κοιλότητες των δέντρων και το επωάζει επί 54 μέρες. Το μικρό γεννιέται με ανοιχτά τα μάτια και μεγαλώνει γρήγορα.

Στον ένα μήνα αρχίζει τις πρώτες πτήσεις. Πετά κανονικά στους τρεις μήνες. Ευτυχώς δεν είναι απειλούμενο προς εξαφάνιση είδος. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 1.000 γύπες.