Ζευγάρωμα καναρινιών.

Ζευγάρωμα καναρινιών.

Το ζευγάρωμα των καναρινιών (έχω ασχοληθεί και αναφέρομαι για κοινά καναρίνια) είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση.Παρόλα αυτά για να μην έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα καλό είναι να τυποποιηθεί.

Πρώτον και το πιο βασικό είναι το ζευγάρι που θα επιλέξουμε.

fr

α. Να μην είναι αδέρφια μεταξύ τους και μάνα με παιδί. Πολλοί για να βγάλουν πουλί κοντά στο αρσενικό που έχουν το ξαναζευγαρώνουν με την καλύτερη κόρη. Εγώ θα πρότεινα να αποφεύγεται οποιαδήποτε αιμομιξία διότι θέλει πολύ καλή μελέτη – γνώση για να κάνεις κάτι τέτοιο.

β. Να είναι υγιή πουλιά στο 100% .Αν διαπιστωθεί οτιδήποτε περίεργο πχ πρόβλημα στα πόδια, αναπνευστικά προβλήματα, διογκωμένο συκώτι κτλ (βλέπε και άρθρο  Κουτσουλιές πουλιών και πιθανή διάγνωση) να απορριφθεί αμέσως το συγκεκριμένο πουλί για ζευγάρωμα.

γ. Καλό θα είναι να μην “μπασταρδεύουμε τις ράτσες” και να προσπαθούμε να βάζουμε πουλιά που μοιάζουν μεταξύ τους τόσο σωματικά όσο και χρωματικά.

δ. Η ηλικία των πουλιών να είναι από 6 μηνών και πάνω.

Το κλουβί.

Διαλέγουμε κλουβί “ζευγαρώστρα” τουλάχιστον 60cm πλάτος με χώρισμα στην μέση.

Οι φωλιές.

Προσωπικά οι καλύτερες είναι οι εξωτερικές διότι μπορείς ευκολότερα να ελέγχεις την γονιμότητα των αυγών, τους νεοσσούς αν ταΐζονται σωστά, θέματα ανάπτυξης κτλ περισσότερο βέβαια για θέματα ευκολίας όχι ότι δεν γίνεται με εσωτερικές φωλιές.

Η τροφή.

Πλούσια τροφή – αυγοτροφή – πολυβιταμίνες στο νερό για το ζευγάρι και τους νεοσσούς αργότερα.

Ενέργειες :

-Από μέσα Φεβρουαρίου βάζουμε τις θηλυκές στις ζευγαρώστρες σε σημείο φωτεινό και προστατευμένο από την βροχή, τον άνεμο και την άμεση ηλιακή ακτινοβολία χωρίς να το αλλάζουμε θέση και τα αρσενικά σε σημείο να μην τα βλέπουν αλλά να τα ακούνε.

-Αυξάνουμε ελαφρός στα ζευγάρια τους λιπαρούς σπόρους, το αυγό – αυγοτροφή, φρούτα και λαχανικά (βλέπε και Φρούτα και λαχανικά για τα πουλιά μας). Ο κρόκος του αυγού έχει ικανή ποσότητα βιταμίνης Ε απαραίτητη για το πύρωμα (αυξάνει τις ορμές) των πτηνών. Μπορεί κάποιος να βάλει και υδατοδιαλυτό σκεύασμα βιταμίνης Ε από το εμπόριο για να επιταχύνει την διαδικασία. Προτείνω να αφήσετε την φύση να κάνει την δουλειά της αφού με την αύξηση θερμοκρασίας και διάρκεια ωρών ημέρας θα ετοιμάσει τα πουλιά για την διαδικασία. (Το αυγό σφιχτό και κομμένο στην μέση μαζί με το τσόφλι.)Εκτός από το τσόφλι καλό είναι να υπάρχει σουπιοκόκκαλο και άμμος με θρυμματισμένα όστρακα για το ασβέστιο. Επίσης πολυβιταμίνες στο νερό για να εξασφαλίσουμε υγιή και δυνατά πουλιά.

-Βάζουμε αρχές Μαρτίου την φωλιά και λίγο νήμα στις θηλυκές και με χώρισμα μεταξύ τους βάζουμε και τον αρσενικό. Αν και νωρίτερα τις δούμε να μαζεύει χαρτάκια – φτερά κτλ και πηγαινοέρχεται ανήσυχα στο κλουβί εννοείται κάνουμε ότι παραπάνω νωρίτερα.

-Αν δούμε ότι η θηλυκιά φτιάχνει φωλιά η ότι ο αρσενικός την ταΐζει μέσα από τα κάγκελα, βγάζουμε το χώρισμα. Αν τσακώνονται ξαναβάζουμε το χώρισμα και δοκιμάζουμε πάλι μετά από δυο μέρες. Αν πάλι τσακωμούς (σπάνια συμβαίνει σε πυρωμένα πουλιά) πρέπει να βάλουμε άλλο αρσενικό.

-Μπορεί η θηλυκιά  να φτιάξει και να χαλάσει αρκετές φορές την φωλιά είτε με την βοήθεια του αρσενικού είτε χωρίς.

-Να και το πρώτο αυγό!!! Μετά από κάποιες μέρες ήρθε και το πρώτο αυγό. Κανόνας δεν το πειράζουμε – αγγίζουμε διότι υπάρχει περίπτωση να το παρατήσει ή να το σπάσουμεΚάθε μέρα θα κάνει και από ένα και περιμένουμε από τέσσερα έως έξι. Πολλοί έχουν αναφέρει και περισσότερα εμένα δεν μου έχει συμβεί ποτέ. Η κανάρα θα τα κλωσήσει είτε κατ’ ευθείαν από το πρώτο είτε θα ξεκινήσει με το που κάνει και το τελευταίο που είναι και το ιδανικό διότι οι νεοσσοί θα έχουν την ίδια ανάπτυξη και δεν θα κινδυνεύει το τελευταίο πουλί λόγο ηλικίας και μεγέθους να πεθάνει από ασιτία.  Θα μπορούσαμε με ειδική λαβίδα ή όπως κάναν οι παλιοί με ένα κουταλάκι να τα βγάζουμε ένα ένα και να βάλουμε στην θέση τους ψεύτικα αυγά από πλαστικό και με το που κάνει και το τελευταίο αυγό να τα ξανα-βάλουμε. Αν ο αρσενικός τα πειράζει και σπασει κάποιο άμεση απομάκρυνση του με το χώρισμα ή σε άλλο κλουβί και καθαρίζουμε προσεκτικά τα υπόλοιπα αυγά και την φωλιά από τα υπολείμματα από αυτό που έσπασε.

-Μετά από 14-16 μέρες θα δούμε και τα μικρά!!! Εδώ χρειαζόμαστε μια καλή και φρέσκια αυγοτροφή και αν την φτιάξουμε και μόνοι μας τόσο το καλύτερο, μαζί με μήλο και αυγό. Πολλές φορές βάζω και λίγη φρυγανιά κομμάτι στα κλουβιά. Αν ο αρσενικός πειράζει τα μικρά μπορεί να θέλει να ξαναζευγαρώσει οπότε τον βάζουμε με το χώρισμα έως ότου να απογαλακτιστούν.

reproduction_7

-Κατά την πρώτη εβδομάδα ζωής μπορούμε να βάλουμε τσόχα στην φωλιά αφαιρώντας πρώτα το πρωτόγεννες υλικό και το κάνουμε για θέμα καθαριότητας. Να πω την αλήθεια αυτό το κάνω σπάνια.. Σε αυτήν την ηλικία αν έχουμε προμηθευτεί και δακτυλίδια για το πόδι μπορούμε να τα βάλουμε στα μικρά και ρίχνουμε προληπτικά ψειρόσκονη στο υλικό της φωλιάς.

mikra

-Κατά την δεύτερη και τρίτη εβδομάδα “σκαρίζουν” από την φωλιά και αρχιζουν και τσιμπάνε μόνα τους.

Τέταρτη εβδομάδα αλλαγή κλουβιού στα μικρά και έχουμε απο την αρχή καινούρια φωλιά – γέννα από τους γονείς!!!!

ΚΑΛΑ ΚΛΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ…

 

Δείτε επίσης...