Τα πουλιά μας

stieglitz-59pe4

Η καρδερίνα είναι στρουθιόμορφο πτηνό, του γένους Carduelis και ανήκει στην οικογένεια των σπιζιδών. Είναι ωδικό πτηνό και ζει κατά σμήνη σε δάση και σε λιβάδια, όπως επίσης σε κήπους και σε αγρούς. Απαντάται σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ασία. Είναι αποδημητικό πουλί και το φθινόπωρο μεταναστεύει σε τόπους με πιο γλυκό κλίμα. Τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με σπόρους αγκαθιών και με σκουλήκια. Αξιοσημείωτη είναι η αλληλεγγύη και η αγάπη που τρέφουν τα πουλιά αυτά μεταξύ τους.

 

 

 

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Το Καναρίνι είναι ωδικό πτηνό της τάξης των στρουθιομόρφων και ανήκει στην οικογένεια των φριγγιλιδών (Fringillidae). Η επίσημη ονομασία του εξημερωμένου καναρινιού είναι sirinus canaria domesticus.

 

 

 

 

%ce%bb%ce%bf%cf%8d%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%bfΤο Λούγαρο είναι στρουθιόμορφο πτηνό της οικογενείας των Σπιζιδών, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Carduelis spinus και δεν περιλαμβάνει υποείδη.Το εξαιρετικό κελάηδημά του, καθώς και η ανθεκτικότητά του σε συνθήκες αιχμαλωσίας, τού έχουν κοστίσει ακριβά, διότι είναι από τα πλέον «αγαπημένα» ωδικά πτηνά που ζουν σε κλουβιά, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

 

%cf%86%ce%bb%cf%8e%cf%81%ce%bf%cf%82Ο Φλώρος είναι στρουθιόμορφο πτηνό της οικογενείας των Σπιζιδών, που απαντάται και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Chloris chloris και περιλαμβάνει 10 υποείδη.Στην Ελλάδα απαντoύν τα υποείδη Chloris chloris muehlei Parrot, 1905, Chloris chloris chloris (Linnaeus, 1758) και Chloris chloris aurantiiventris (Cabanis, 1851).Το εξαιρετικό κελάηδημα του φλώρου, καθώς και η ανθεκτικότητά του σε συνθήκες αιχμαλωσίας , τού έχουν κοστίσει ακριβά, διότι είναι από τα πλέον «αγαπημένα» ωδικά πτηνά που ζουν σε κλουβιά, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

 

%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%bfΤο Φανέτο είναι στρουθιόμορφο πτηνό της οικογενείας των Σπιζιδών και είναι γνωστό με τις ονομασίες Κιόρι, Σκαθάρι, Φανέτα, Φαγανέλι ενώ στην Κύπρο είναι γνωστό ως Τσακροσγάρτιλο.Είναι ένα μικρόσωμο σε μέγεθος πουλί που το συνολικό του μήκος δεν ξεπερνά τα 14 εκατοστά. Σπάνια το συναντά κανείς μόνο του. Ζει σε κοπάδια όλο τον χειμώνα, ενώ κατά την αναπαραγωγική περίοδο μένουν πάντα σε ζευγάρια.

 

 

 

%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%87%ce%bb%ce%b1%ce%b7%ce%b4%cf%8c%ce%bd%ce%b9

Στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη ζεί το τσιχλαηδόνι, Luscinia luscinia, που είναι περαστικό από τη χώρα μας τους Ανοιξιάτικους μήνες. Μοιάζει αρκετά με το κοινό αηδόνι στα χρώματα της πλάτης και έχει γκρίζες σκωληκοειδείς γραμμές στο στήθος. ΄Εχει λιγότερο ευχάριστο κελάηδημα απο αυτό του κοινού αηδονιού της δυτικής και νότιας Ευρώπης, είναι περισσότερο ηχηρό παρά μελωδικό, με σειρά κελαριστών και κροταλιστών ήχων που ακούγονται πολλα χμλ την νυχτα.

 

 

tsopanakos

Χρειάζονται πέτρα μέσα στο κλουβί να κτυπούν το ράμφος τους και να σπάνε και τα σπόρια.Ένα κομμάτι ελαφρόπετρα και απαραίτητα ανόργανα άλατα – ιχνοστοιχεία – αρκετό ασβέστιο. Όποιος διατηρεί τσοπανάκο και τον έχει πάνω από χρόνο σε καλή κατάσταση θεωρείται άξιος . Οι απαιτήσεις τους ξεπερνάνε αυτές του αηδονιού !!

Περισσότερα για τσοπανακο εδώ.

 

 

Αιγιθαλακια

 

Μαυροσκουφης

 

Σκουφοπαπαδιτσα

fb_img_1475007564410

fb_img_1475007681968

 

 

 

Τα δυο Ελληνικά υποείδη Γαλαζοκοτσυφα.

1.Monticola solitarius solitarius μεγαλύτερος σε μέγεθος

2.Blue Rock Thrush Monticola solitarius longirostris που είναι μικρότερο.

fb_img_1475081322743fb_img_1475081313911