Στρατιωτική Υπηρεσία Έρευνας και Ανάπτυξης των ΗΠΑ και πουλιά!!!

Στρατιωτική Υπηρεσία Έρευνας και Ανάπτυξης των ΗΠΑ και πουλιά!!!

Υπερηχητικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αεροπλάνα, αεροσκάφη ελικόπτερα κτλ είναι τα έργα της DARPA ( Στρατιωτική Υπηρεσία Έρευνας και Ανάπτυξης των ΗΠΑ). Μια πρόσφατη μελέτη επικεντρώθηκε σε κάτι άλλο, τα πουλιά!!!

Γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθούν νέοι αισθητήρες από κβαντικά φαινόμενα σε συνδυασμό με την βιολογία και το περιβάλλον. Διερευνάται πως τα πουλιά πλοηγούνται χωρίς την χρήση πυξίδας αλλά καθαρά θέμα βιολογίας. Συγκεκριμένα, αυτοί οι επιστήμονες που μελετάνε τα πουλιά, με επικεφαλής τον Henrik Mouritsen του Πανεπιστημίου του Όλντενμπουργκ στη Γερμανία, ήθελαν να ανακαλύψουν αν ο ηλεκτρομαγνητικός θόρυβος που παράγεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ., κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα) παρεμβαίνει στις βιολογικές πυξίδες των αποδημητικών πουλιών.

Πολλά πουλιά μεταναστεύουν την νύχτα όπως ο κοκκινολαίμης και η εσωτερική τους πυξίδα τα βοηθά να βρίσκουν τον δρόμο τους την περίοδο που μεταναστεύουν. Προσπαθούν να καταλάβουν κατά πόσο επηρεάζονται από τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και πως τα αντιμετωπίζουν.

κοκκινολαίμης

Σε νεότερη μελέτη διαπιστώθηκε ότι ο ηλεκτρομαγνητικός θόρυβος διαταράσσει τα βιολογικά συστήματά τους. Ακολούθησαν πειράματα σε κοκκινολαίμηδες όπου τελικά απέτυχαν να προσανατολιστούν σωστά αντίθετα από αυτούς σε αγροτικές περιοχές με πολύ λιγότερους θορύβους.

Γιατί όμως το DARPA ενδιαφέρεται τόσο για τα πουλιά??

Ο Matt Goodman, ο διαχειριστής του προγράμματος Qube, είπε σε μια δήλωση:

“Η φύση είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα δοκιμών”
«Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό μετά από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, οι βιολογικοί οργανισμοί να έχουν αναπτύξει συστήματα που εκμεταλλεύονται την κβαντική φυσική . Το πρόγραμμα Qube έχει σχεδιαστεί για να το ελέγξει. »
“Το έργο μας στηρίζεται στο πως λειτουργούν αυτές οι βιολογικές διαδικασίες.”
«Το υπουργείο Άμυνας σπαταλά πολύ χρονο και χρήμα σε αυτήν την έρευνα…»
“Στη φύση υπάρχουν εξαιρετικές ικανότητες πχ η αίσθηση της όσφρησης ενός σκυλιού.”
«Αυτοί οι τύποι των βιολογικών συστημάτων είναι στιβαροί και ανθεκτικοί, διότι διαθέτουν φυσικούς αισθητήρες που είναι άκρως επιλεκτικοί…»

Δηλαδή όλη η ομάδα δουλεύει στο πως λειτουργεί στα πουλιά ο προσανατολισμός χρησιμοποιώντας τα μαγνητικά πεδία της γης και τι τα εμποδίζουν. Τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες τεχνολογίες όπως αισθητήρες εμπνευσμένοι από την βιολογία.

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *