Πτιλονορρυγχίδες οι ερωτιαριδες!!!

Πτιλονορρυγχίδες οι ερωτιαριδες!!!

Πτιλονορρυγχίδες (ptilonorhynchidae). Οικογένεια πτηνών της τάξης των στρουθιομόρφων. Είναι μικρού ή μέτριου μεγέθους πουλιά, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον προπάντων για τη συνήθειά των αρσενικών να οργανώνουν και να στολίζουν τα μέρη στα οποία παραμένουν και ζευγαρώνουν. Στην οικογένεια των π. περιλαμβάνονται περίπου 20 είδη, τα οποία ζουν στην Αυστραλία, στη Νέα Γουινέα και σε μερικά γειτονικά νησιά.

Ένα από τα γνωστότερα είδη είναι το Amblyornis inornata, το οποίο ζει στα δάση της Νέας Γουινέας και των Moλούκων νήσων. Αφού διαλέξει ένα μικρό ξέφωτο, κατασκευάζει με άχυρα μια κωνική φωλιά, ύψους περίπου 50 εκ. και διαμέτρου 1 μ., μπροστά από την οποία δημιουργεί ένα είδος μικρού κήπου, τον οποίο στολίζει με λουλούδια, φύλλα και καρπούς, τα οποία φροντίζει πάντοτε με επιμέλεια.

Ένα άλλο είδος, γνωστό με την κοινή ονομασία σατινένιο πουλί λόγω της γυαλάδας του φτερώματός του (μαύρο με ιώδεις και γαλάζιες αποχρώσεις) είναι το Ptilonorhynchus violaceus. Το πουλί αυτό έχει τη μορφή μικρής κουρούνας και συνολικό μήκος 35 εκ., το 1/3 των οποίων καταλαμβάνει η ουρά.

Στην αρχή της περιόδου του ζευγαρώματος, το αρσενικό κατασκευάζει σε ένα ξέφωτο, με άχυρα και κλαδάκια, μια κυκλική φωλιά, την οποία στολίζει με λουλούδια, κοχύλια και φτερά. Όταν το θηλυκό σταθεί μέσα ή κοντά στη φωλιά, το αρσενικό ερωτοτροπεί από την εξέδρα, χοροπηδώντας και βγάζοντας κραυγές.

 

Δείτε βίντεο…