Ο πανίσχυρος ιός της Ευλογιάς…

Ο πανίσχυρος ιός της Ευλογιάς…

Πώς μεταδίδεται η ευλογιά;

Ευλογιά μεταδίδεται με την κατάποση ή την εισπνοή του ιού. Τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, και τα κρούσματα είναι πιο συχνά στα πουλιά που στεγάζονται σε εξωτερικά κλουβιά ή εκτροφεία. Ο ιός μπορεί επίσης να εισέλθει μέσω μιας προϋπάρχουσας πληγής ή ανοικτή πληγή. Η περίοδος επώασης είναι πέντε έως δέκα ημέρες.

Ανάπτυξη κονδύλων στις γυμνές περιοχές του πουλιού, πόδια, ρουθούνια, ράμφος, και γύρω από τα μάτια. Εξελίσσονται σε φλύκταινες που σπάζουν και μπορούν να μολυνθούν με βακτήρια ή μύκητες. Αν μολυνθουν τα μάτια ,έχουμε κοκκινισμένα βλέφαρα,  φλεγμονή του κερατοειδούς, καταρράκτης και μπορεί να συμβεί συρρίκνωση του ματιού. Ορισμένες βλάβες μπορούν να είναι πολύ μεγάλες και μπορεί να κρατήσουν μέχρι και 6 εβδομάδες ή περισσότερο.

ευλογιά

Επιπεφυκίτιδα είναι συχνά το πρώτο σημάδι της νόσου. Στη συνέχεια, γκρι προς το καφέ βλάβες αναπτύσσονται στο εσωτερικό του στόματος, στη γλώσσα, και μπορεί να εκτείνεται προς το κάτω μέρος στο οισοφάγο . Το πουλί μπορεί να έχει δυσκολία στο φαγητό και στο νερό. Βλάβες μπορεί να σχηματιστούν πάνω και γύρω από τα μάτια, προκαλώντας μερικές φορές σοβαρά έλκη του κερατοειδούς και μόνιμη βλάβη στον οφθαλμό.

ευλογιά3

Τα σημάδια γενικά εμφανίζονται ξαφνικά και επηρεάζει συνήθως πολλά ζωτικά όργανα του πουλιού. Το πουλί μπορεί να δείξει πολλαπλά σημάδια της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων ανόρθωση στα φτερά, απώλεια της όρεξης, και λήθαργο. Αναπτύσσουν πνευμονία, με αποτέλεσμα το αδυνάτισμα και πολλά πεθαίνουν μέσα σε 2 έως 3 ημέρες.

Πώς αντιμετωπίζεται η μόλυνση από ευλογιά;

Δεν υπάρχουν φάρμακα που θα σκοτώσει τον ιό, έτσι η θεραπεία περιλαμβάνει την υποστηρικτική φροντίδα για να βοηθήσει το πουλί να ανακάμψει. Η βιταμίνη Α μπορεί να χορηγηθεί σε παπαγάλους για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και βλεννογόνου του στόματος και του οισοφάγου. Αντιβιοτικά και αντιμυκητιασικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη ή τη θεραπεία τυχόν δευτερογενείς λοιμώξεων. Τις  κρούστες γύρω από τα μάτια μπορούν να μαλακώσουν με υγρές κομπρέσες. Μην επιχειρήσετε να αφαιρέσετε τις κρούστες. Οι οφθαλμικές αλοιφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν επηρεαστούν τα μάτια.

<<Χριστίνα Δουκάκη Κτηνίατρος

Όντως από τις πιο διαδεδομένες ιογενείς ασθένειες των στρουθιόμορφων, που δυστυχώς πέραν των δερματικών/οφθαλμικών αλλοιώσεων, μπορεί να δημιουργήσει και εσωτερικές αλλοιώσεις στα όργανα, κάτι που δεν φαίνεται από έξω! Τα καναρίνια πεθαίνουν από αλλοιώσεις του ιού εσωτερικά και όχι εξωτερικά! Σε αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που παρατηρούμε είναι αιφνίδιοι θάνατοι! Η διάγνωση γίνετε μόνο με νεκροψία!>>

Πώς μπορεί να προληφθεί η μόλυνση από ευλογιά;

Για την αποφυγή μόλυνσης απο ευλογιά:

  • Εξαφανίστε τα κουνούπια.
  • Χρησιμοποιήστε το εμβόλιο της ευλογιάς που διατίθεται για τα συγκεκριμένα είδη π.χ.περιστέρια, καναρίνια, ή ψιττακοειδή, για να εμβολιάσετε τα υγιή πουλιά.
  • Απομονώστε τα προσβεβλημένα πουλιά. Πάντα να ταΐζετε πρώτα τα υγιή πουλιά πριν από τα άρρωστα . Πλύνετε τα χέρια σας καλά μετά απο τα άρρωστα πτηνά.
  • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό εξοπλισμό για το τάισμα με το χέρι για κάθε πουλί. Καθαριότητα και απολύμανση κλουβιών και σκευών τροφής – νερού. Κατάλληλα απολυμαντικά περιλαμβάνουν 1 % υδροξείδιο του καλίου (ΚΟΗ), 2% υδροξείδιο του νατρίου (ΝαΟΗ), και 5% φαινόλη.
  • Προστατεύστε τα πουλιά από πληγές, διότι ο ιός της ευλογιάς μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω ενός ανοίγματος στο δέρμα ή ανοιχτή πληγή.

(Πληροφορίες

http://www.peteducation.com/article.cfm?c=15+1829&aid=2743)

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *