Καναρίνια στα υπόγεια ανθρακωρυχεία!!!

Καναρίνια στα υπόγεια ανθρακωρυχεία!!!

Η παρουσία μεθανίου σε υψηλή συγκέντρωση και η συσσώρευση σκόνης άνθρακα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές εκρήξεις στα υπόγεια ανθρακωρυχεία, με πάρα πολλά θύματα. Όμως είναι εξίσου αλήθεια ότι είναι εφικτή η αποφυγή των εκρήξεων όταν εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα ασφάλειας για  τον έλεγχο των αερίων, τον εξαερισμό και τον κλιματισμό των στοών  και γενικότερα την  υγεία και ασφάλεια στον τόπο εργασίας.

καναρίνι-ορυχείο2

Κάποτε όταν τα συστήματα ασφαλείας των ανθρακωρυχείων ήταν σε πρωτόγονη μορφή, οι μεταλλωρύχοι μετέφεραν  πάντα μαζί τους καναρίνια. Καθημερινά παρατηρούσαν επισταμένως τις αντιδράσεις τους, σταματούσαν σε κάθε ανησυχητικό σημάδι, προσπαθούσαν να ελέγχουν διαρκώς την κατάσταση της υγείας τους. Γιατί, αν κάποιο καναρίνι αρρώσταινε, αυτό ήταν δείγμα κινδύνου και για την κατάσταση του αερισμού εντός των στοών: σήμαινε πως μέσα στο κοίτασμα ή σε κάποια υπερκείμενη ή υποκείμενη στρώση υπάρχουν εγκλωβισμένα επικίνδυνα αέρια.

καναρίνι-ορυχειο

Από το 1911 έως το 1986 καναρίνια προειδοποιούσαν στα ορυχεία τους Βρετανούς ανθρακωρύχους για τη διαρροή επικίνδυνων αερίων. Οι ανθρακωρύχοι έτρεφαν αγάπη για τα συγκεκριμένα ωδικά πτηνά, αφού το κελάηδημά τους έκανε πιο ευχάριστη την επίπονη εργασία στις σκοτεινές στοές. Όποτε έπαυε το κελάηδημα, οι ανθρακωρύχοι αντιλαμβάνονταν ότι ο κίνδυνος βρισκόταν προ των πυλών.

καναρίνι-ορυχείο3

Κι αυτό καθώς τα καναρίνια είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τους ανθρώπους σε ορισμένα επικίνδυνα αέρια, όπως το μεθάνιο και το διοξείδιο του άνθρακα, που εκλύονται στα ανθρακωρυχεία. Τα αέρια αυτά είναι άχρωμα, άοσμα και άγευστα. Όμως, ακόμη και μικρές ποσότητες έκαναν τα καναρίνια να σιωπήσουν εξ αιτίας των δυσκολιών που προκαλούσαν στην αναπνοή τους. Ο θάνατος των πουλιών ήταν το σήμα για την άμεση εκκένωση της στοάς.

καναρίνι-ορυχείο7 καναρίνι-ορυχείο5

Ωστόσο, πειράματα των Βρετανών απέδειξαν ότι τα καναρίνια κατείχαν τα πρωτεία της έγκαιρης προειδοποίησης, μέχρι το 1986, όταν η βελτίωση των ηλεκτρονικών ανιχνευτών αερίων οδήγησε στην αντικατάσταση και υποχρεωτική «συνταξιοδότηση» των τελευταίων 200 συμπαθών πτηνών.

καναρίνι-ορυχείο4

Πληροφορίες από:

“http://www.oryktosploutos.net/2011/07/blog-post_30.html#.V4_Wuu3ANC0”
“http://www.emprosnet.gr/article/49460-kanarinia-ergazontan-se-oryheia”

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *