Ο ιός της ευλογιάς… Συμπτώματα – απώλειες – προσωπική εμπειρία…
Σε συνέχεια του άρθρου Ο πανίσχυρος ιός της Ευλογιάς… έχουμε επίσης τα παρακάτω…
Το καναρίνι είναι το πιο ευαίσθητο πουλί στον ιό της ευλογιάς, ενώ τα ψιττακοειδή δεν αρρωσταίνουν ποτέ. Πουλιά συγγενή με τα καναρίνια – καρδερίνες, φλώροι κ.τ.λ.- δεν μολύνονται από την ευλογιά των καναρινιών, ενώ τα σπουργίτια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό!!!
Στην πραγματικότητα κάθε είδος πτηνού έχει το δικό του ιό που του προκαλεί τη δικιά του ευλογιά και που σπανίως και κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες μολύνει πουλιά άλλου είδους.
Η περίοδος που εμφανίζεται η αρρώστια είναι το τέλος του καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου. Συνηθέστερη την έξαρση της ασθένειας στα πουλιά που στεγάζονται σε εξωτερικά κλουβιά ή εκτροφεία.
Συμπτώματα : Προσβάλει τα καναρίνια με δύο μορφές : Τη δερματική με συμπτώματα εξωτερικά ( δέρμα) και τη γενική ίωση χωρίς εξωτερικά συμπτώματα.
Η δερματική ευλογιά εμφανίζεται με μικρά σπυράκια που μεγαλώνουν στην άκρη του ράμφους, των ματιών αλλά ιδίως στα πόδια των πουλιών, δηλαδή εκεί που το δέρμα δεν προστατεύεται από τα πούπουλα και που μπορεί και γίνεται μια μόλυνση από μικρή πληγή ή από τσίμπημα κουνουπιού. Η διάρκεια της αρρώστιας είναι από 5 ημέρες έως 3 εβδομάδες.
Η ευλογιά με γενική ίωση είναι κατά κανόνα πολύ οξείας μορφής και το πουλί πεθαίνει σε 48 ώρες. Σ’ αυτή τη μορφή δε βγαίνουν σπυράκια, το πουλί έχει ξαφνικά σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.
Θεραπεία : Δεν υπάρχει πραγματική θεραπεία αυτής της αρρώστιας.
Προφυλάξεις : Απολύμανση του χώρου που βρίσκονται τα πουλιά, μακριά από κουνούπια και σπουργίτια όσο γίνεται.
Εμβολιασμός : Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη προφύλαξη εναντίον της ευλογιάς και γίνεται όταν τα νεαρά καναρίνια είναι 2-3 μηνών.
Τα εμβολιασμένα καναρίνια παρουσιάζουν τα συμπτώματα της αρρώστιας ( σπυράκια ) μετά από 5-6 ημέρες και περνάνε μια πολύ ελαφριά μορφή της αρρώστιας και μετά παθαίνουν ανοσία για περίπου 12 μήνες.
Αναλυτικότερα:
“http://www.oem-malinois.gr/p/blog-page_93.html?m=1”
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν κυκλοφορεί εμβόλιο κατά της ευλογιάς των καναρινιών, και το εμβόλιο των περιστεριών που χρησιμοποιούν μερικοί είναι εντελώς ανενεργό στα καναρίνια.
Προσωπικές διαπιστώσεις από το 2005 και μετά που ήρθε στην εκτροφή μου ο ιός… Τι απάντησα σε φίλο.
Φέτος έβγαλα 45 καναρίνια. Τα 30 περίπου έβγαλαν σπυριά. Μέχρι αυτή την στιγμή έχασα 2 πουλιά και από τα 30 τα 15-18 έχουν αναρρώσει πλήρως.
Τα 2 που έχασα το ένα ήταν μικρό και έφυγε με αναπνευστικά μέσα σε 5 μέρες, δεν ξέρω αν προσβλήθηκε από τον ιό ή οχι, ήταν χωρίς σπυριά. Το δεύτερο ήταν μια καινούργια θηλυκιά η οποία έβγαλε εξόγκωμα στο μάτι, πρήστηκε, μολύνθηκε και το πιθανότερο είναι να έφυγε από την μόλυνση.
Το διαφορετικό τα δικά μου από τα δικά σου καναρίνια είναι ότι όλα τα ζευγάρια έχουν πέρασει την ασθένεια πριν 2 χρόνια και τώρα τα μικρά την περνάνε ελαφρά.
Δεν εμφανίζεται κάθε χρόνο αλλά κάθε 2 χρόνια (εμπειρικά πάντα μιλάω). Πρώτη φορά που σοκαριστηκα ήταν το 2005 μετά το 2007 μετά το 2009 , 2011 , 2013 , 2015 και φέτος.
Ότι επέζησε, που μου κάνει εντύπωση που έχασες τόσα πουλιά , κράτα τα για του χρόνου.
Από φάρμακα, δεν έβαζα τίποτα, μόνο συχνό μπάνιο και λίγο πιο λιπαρή τροφή – φρούτα και λαχανικά.
Αυτά από εμένα…