Διαχείριση άγριων πουλιών. Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν αιχμαλωτίσουμε…

Δεν θα μιλήσω αν είναι νόμιμο ή παράνομο το να έχεις αιχμαλωτίσει κάποιο άγριο πουλί. Αλλά αφού έχουμε τι πρέπει να κάνουμε για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να επιβιώσει.

Υπάρχουν δύο τρόποι να διαχειριστείς ένα φρεσκοπιασμένο πουλί.

Ο ένας είναι να το βάλεις σε πολύ μεγάλο κλουβί (3Χ3 κλούβα πτήσης) μαζί με κάποιο ήμερο για να του μάθει το χώρο από θέμα τροφής, νερού και κουρνιάσματος με κάποια φυτά για να μπορεί να κρυφτεί όταν τρομάξει. Σταδιακά μεταφέρεται σε μικρότερο κλουβί μέχρι να το βάλουμε στο τελικό του κλουβί. Η καλύτερη επιλογή βέβαια είναι η κλούβα.

Ο άλλος τρόπος είναι να μπει από την αρχή στο κλουβί του και να το σκεπάσουμε με ένα πανί ή μια λινάτσα και σταδιακά να το ξεσκεπάζουμε.

Όταν λέμε σταδιακά σε κάθε περίπτωση θέλει υπομονή και χρόνο. Μπορεί να χρειαστεί και δυο μήνες μέχρι να ξεσκεπαστεί ή να μεταφερθεί το πουλί σε μικρότερο κλουβί.

Πολλοί τα βάζουν τα κλουβιά σε χαμηλό σημείο ακόμα και στο πάτωμα για να «σπάσουν τον τσαμπουκά του πουλιού«. Αποτελεσματικό αλλά με μεγαλύτερα ποσοστά απωλειών. Δεν ακολουθώ αυτήν την τακτική.

Τέλος, πολλοί ακολουθούν την μέθοδο μπαούλο. ( Δες αντίστοιχο άρθρο: Μούτος, μούτιασμα, ή ξεμούτι, ή σεντούκιασμα, ή μπαούλιασμα).

Όλο αυτό το διάστημα απαιτείται υπερ-πλούσια διατροφή και ενισχυμένη με λιπαρούς σπόρους.

Αυτή τη περίοδο ενισχύουμε την τροφή με επιπλέον σπορους κια , καναβουρι, νιζερ και ηλιόσπορο με το κια ξεχωριστα και σε ποσότητα να μην λείπει ποτέ.

Κάτι που λειτούργησε σε γνωστό.

«Πριν τέσσερα χρόνια είχα (και ακόμα τα έχω) σε κλούβα 3Χ3 τρία ζευγάρια καρδερίνες και ένα ζευγάρι φλώρια πιασμένα πουλιά από την φύση. Τα δύο  από αυτά έστρωναν από 2 φωλιές κάθε αναπαραγωγική περίοδο και εννοείται τα έσπαγαν ή τα τρυπούσαν και χάλαγαν.

Πήρα τα αυγά και τα έβαλα σε θηλυκό καρδερινοκάναρο. (–Για να στρώσει φωλιά το καρδερινοκαναρο θέλει κανονικά ζευγάρωμα με καναρίνι , συμπέρασμα που έβγαλα από τις θηλυκές που είχα τα τελευταία χρόνια–).

Γιατί καρδερινοκάναρο? Διότι έχει πιο λεπτή μύτη σε σχέση με το καναρίνι και μπορεί να ταισει καρδερινακια και λουγαρακια ευκολότερα. Το αποτέλεσμα από τα 5 αυγά να πάρω 3 πουλιά (τα 2 αυγά ήταν άσπορα).  Τα πουλιά είναι τώρα 2 χρονών

Γιατί να έχεις στην κατοχή σου πουλιά εκτροφής και όχι άγρια?

Σε αντίθεση με τα άγρια κάποιοι λόγοι είναι : Ήμερα πουλια, ζευγαρώνουν ευκολότερα, ταΐζουν τα μικρά τους την αναπαραγωγική περίοδο, είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες κλπ.

Γιατί άγρια πουλιά?

Ωραιότερα χρώματα, ωραιότερο κελάηδημα, πολύ πιο οικονομικά από της εκτροφής (-80%) κλπ.

Οπότε αναρωτιέσαι , αγοράζω ένα ζευγάρι εκτροφής 150 – 180 Ευρώ, θα μου ζήσει? Και αν τον διαβεβαιώσω τον πωλητή ότι έκανα ακριβώς ότι μου είπε και τελικά ψοφήσει θα μου δώσει άλλο? Είναι όντος εκτροφης η απο φωλιά? (Δεν είναι τυχαία τα ερωτήματα. Περισσότερα στο Προσοχή από πού θα πάρεις πουλιά…).

Ένα άγριο πουλί στην φύση θα μπορέσει σε αναζήτηση του και πάντα ανάλογα με την εποχή να βρεί πάνω από 100 διαφορετικούς σπόρους. Οπότε από τα βασικότερα που χρειάζεται να προσέξουμε είναι μία πλούσια διατροφή.

Στρες.

Τα πουλιά «γεννιούνται τρομαγμένα». Βοηθήστε τα να ξε-στρεσαριστούν. Πώς το κάνουμε αυτό? Διαβάστε σχετικό άρθρο: Στρες στα πουλιά. Μπορεί να σας φέρει σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Άρθρο από τον δικτυακό φίλο Gkosta

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κάνε μια απλή πράξη. *