Διαφοροποίηση του φύλου στα κοτόπουλα ενώ είναι ακόμα μέσα στο αυγό!

Διαφοροποίηση του φύλου στα κοτόπουλα ενώ είναι ακόμα μέσα στο αυγό!

Κατά την εκκόλαψη των κοτόπουλων που θα χρησιμοποιηθούν ως αυγοπαραγωγικές όρνιθες, τα εκκολαπτόμενα αρσενικά κοτόπουλα αποτελούν «παραπροϊόν». Η πάχυνση αυτών των αρσενικών για κρεοπαραγωγή κρίνεται ασύμφορη γιατί έχουν μειωμένη πρόκτηση βάρους και δίνουν μικρότερο σφάγιο συγκρινόμενα με τα κρεοπαραγωγικά κοτόπουλα. Κατά τη συνήθη πρακτική, τα αρσενικά-αυγοπαραγωγικών φυλών θανατώνονται μετά την αναγνώριση φύλου, δηλ. τις πρώτες 1-3 μέρες της ζωής τους. Η πρόωρη αυτή θανάτωσή τους εγείρει ενστάσεις ευζωίας.

Πρόσφατα, Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μέθοδο διαφοροποίησης του φύλου στα κοτόπουλα, ενώ αυτά είναι ακόμα μέσα στο αυγό (in ovo). Μάλιστα η διαφοροποίηση είναι δυνατή κατά τα πρώιμα στάδια της εκκόλαψης, πριν την 10η ημέρα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε σε δύο μέρη, στο περιοδικό Theriogenology και στο European Poultry Science.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη μέθοδο, η διαφοροποίηση γίνεται με μέτρηση της συγκέντρωσης θειικής οιστρόνης (oestrone sulphate) στο αλλαντοϊκό υγρό του αυγού. Το αλλαντοϊκό υγρό συλλέγεται εύκολα με σύριγγα και η ποσότητα που απαιτείται είναι μόλις 15 μL. Τα θηλυκά έμβρυα έχουν σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις θειικής οιστρόνης συγκρινόμενα με τα αρσενικά (θηλυκά: μέσος όρος = 0,312 ng/mL, αρσενικά: μέσος όρος = 0,110 ng/mL). Για 100% επιτυχή αποτελέσματα, η μέτρηση συστήνεται να γίνεται 9 ημέρες και 4 ώρες μετά την αρχή της επώασης.

Οι ερευνητές συστήνουν να γίνεται διακοπή της επώασης και καταστροφή των αυγών που εκκολάπτουν αρσενικούς νεοσσούς, αμέσως μετά τη διάγνωση του φύλου. Η αίσθηση του πόνου στους νεοσσούς αρχίζει μετά 10 ημέρες και 6 ώρες εκκόλαψης. Οπότε, η νέα μέθοδος ξεπερνάει το αρχικό ζήτημα ευζωίας, σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές.

Πληροφορίες από:

“http://www.ktiniatrikanea.com/”

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *