Διάκριση φύλου καρδερίνας.

Διάκριση φύλου καρδερίνας.

 

Ένα από τα προβλήματα που έχουμε με τις Καρδερίνες είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αμφιβολία σχετικά με το φύλο της. 

Ο  πιο σίγουρος τρόπος για διαχωρισμό είναι πρώτα από όλα ότι τα αρσενικά πουλια κελαηδάνε περισσότερο από τα θηλυκά. Γράφω την λέξη περισσότερο διότι έχει τύχει πουλιά τα οποίο τα είχα για αρσενικά να γίνουν μανούλες την άνοιξη!!!

Σημάδι πρώτο (και βασικότερο κατ’ εμέ) η μάσκα της καρδερίνας.
sexage11

Στα αρσενικά πουλιά η μάσκα περνάει εμφανώς πίσω από το μάτι ενώ στα θηλυκά είναι στα όρια ή πίσω από το μάτι. Κάτω από το ράμφος καλύπτει περισσότερο μέρος στα αρσενικά από ότι στα θηλυκά.
Σημάδι δεύτερο (εξίσου ικανό κριτήριο) το σημείο που ενώνεται το φτερό με το σώμα.
Z414921 & Z414888 lc

Στα αρσενικά το φτερό είναι μαύρο ενώ στα θηλυκά είναι καφέ ή έχει και καφέ φτερά.
Σημάδι τρίτο (μας βοηθάει μαζί με το δεύτερο για “άβαφα” μικρά) τα πούπουλα που υπάρχουν στην ρίζα του ράμφους τα γνωστά μουστάκια.
2375702080_c732508af1  northern_goldie17days3

Όπως στην φωτογραφία τα αρσενικά έχουν μαύρα μουσταμου ενώ τα θηλυκά καφέ.
Σημάδι τέταρτο, ο “σταυρός” πίσω από το κεφάλι.
Ringed Goldfinch head 21.10.12

Στα θηλυκά πουλιά ο σταυρός είναι πολύ πιο αχνός από τα αρσενικά.
Σημάδι πέμπτο, γεννητικά όργανα.
Ιδιαίτερα την άνοιξη είναι πιο εύκολη η αναγνώριση από τα γεννητικά όργανα αλλά σε ενήλικα πουλιά και από πεπειραμένο εκτροφέα, στα αρσενικά σχηματίζει σχεδόν ορθή γωνία ενώ στα θηλυκά γέρνει ελαφρώς προς την ουρά.
Λοιπά σημάδια.
Οι αρσενικές καρδερίνες έχουν πιο μεγάλο κίτρινο μέρος στα φτερά από τις θηλυκές.

Ringed Goldfinch wing 21.10.12

Στο στήθος και κάτω από τα φτερά υπάρχουν στις αρσενικές κίτρινα πούπουλα το οποίο δεν το θεωρώ πάντα αξιόπιστο κριτήριο.
Έχει παρατηρηθεί ότι τα περισσότερα αρσενικά έχουν πολύ πιο μακριά ράμφη από τα θηλυκά.

Τέλος για πολύ έμπειρο μάτι είναι η γραμμή του ράμφους (που σχηματίζεται από τις δύο “γνάθους”) στα αρσενικά η νοητή ευθεία διχοτομεί το μάτι ενώ στα θηλυκά εφάπτεται στο κάτω μέρος.
Στα νεαρά πτηνά πριν κλείσουν σχεδόν μισό χρόνο ζωής είναι πάρα πολύ δύσκολο να διακρίνουμε το φύλο τους διότι όπως είπαμε παραπάνω είναι “άβαφα”. Εκεί ανάλογα και πάντα με την ηλικία τους προσπαθούμε να διαπιστώσουμε αν ισχύει κάτι από τους παραπάνω κανόνες και ιδιαίτερα με τα πούπουλα στη βάση του ράμφους που τα αρσενικά έχουν μαύρα (μαυρομούστακα) ενώ τα θηλυκά καφέ.Επίσης η συμπεριφορά του πουλιού και το στήσιμο μας προδίδει τι είναι.

Ένας άτυπος κανόνας είναι και με την σειρά που γεννήθηκαν. Το πρώτο πουλί είναι σχεδόν πάντα αρσενικό ενώ το τελευταίο (φίντα όπως τη λέγαν οι παλιότεροι) θηλυκό.
Μερικά θηλυκά έχουν πολλά από τα χρωματικά χαρακτηριστικά που έχουν τα αρσενικά (γύφτισσα), ποτέ όμως όλα και είναι αυτά που μας μπερδεύουν τις περισσότερες φορές.

(!!!Αυτά δεν εφαρμόζονται όλα σε μεταλλάξεις καρδερίνας!!!)

κατσουπακης
“Φωτογραφία από εκτροφή κ. Κατσουπάκη Δημήτριου.”

Δείτε επίσης...

Μία σκέψη στο “Διάκριση φύλου καρδερίνας.

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!

    Επιτέλους επιβεβαιώθηκα πως η καρδερίνα μου είναι θηλυκιά. Είμαι καιρό ερωτευμένος μαζί της και φοβόμουν μήπως είμαι γκέυ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *