Ασπροπάρης ο μαραθωνοδρόμος.

Ο Ασπροπάρης είναι είδος γύπα, που υπάρχει και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Neophron percnopterus. Αυτήν την στιγμή (2019) υπάρχουν μόνο 5 ζευγάρια σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, είναι πλέον Κρισίμως Κινδυνεύον είδος.

Είναι ένας μικρός γύπας με γυμνό κεφάλι και με ανακατωμένα φτερά στον λαιμό. Τα πόδια του είναι μακριά και λεπτά για να του επιτρέπουν να τρέχει και να κινείται στο έδαφος. Όταν πετά , οι φτερούγες του μοιάζουν ορθογώνιες και η κοντή του ουρά σαν σφήνα.

Είναι πουλί αποδημητικό ικανό να μετακινηθεί μέχρι και 5.000 χλμ διανύοντας έως 500 χλμ την ημέρα.

Ζει σε περιβάλλοντα θερμά και ξηρά. Η αγαπημένη του τροφή είναι τα κουφάρια των ζώων και τα αυγά των πουλιών όπως αυτό μιας στρουθοκαμήλου ή ενός αγριόγαλου, τα κελύφη των οποίων σπάει ρίχνοντας τα σε μυτερούς βράχους.

Έχει ευρύ διαιτολόγιο : έντομα, ερπετά, σαλιγκάρια, μικρά θηλαστικά, σκουπίδια αλλά και περιττώματα μεγάλων ζώων.

Ένα μέρος ζεστό και προστατευμένο.

Την εποχή του ζευγαρώματος κατασκευάζει τη φωλιά του σε περιοχές ζεστές και προστατευμένες, σε βράχους, σε μεγάλα δέντρα ή σε κτήρια. Αποθέτει 1 με 2 αυγά την άνοιξη που επωάζονται από το ζευγάρι για περίπου 42 ημέρες. Τα μικρά πετάνε σε 70 με 90 ημέρες.

Ενώ ο ασπροπάρης δεν έχει στη φύση κάποιους επικίνδυνους θηρευτές, οι ανθρώπινες δραστηριότητες δημιουργούν πολλές απειλές. Συγκρούσεις με ηλεκτροφόρα καλώδια, κυνήγι, εσκεμμένη δηλητηρίαση, συσσώρευση μολύβδου από κατάποση σκαγιών σε πτώματα, και συσσώρευση φυτοφαρμάκων έχουν δυσμενείς συνέπειες στον πληθυσμό.

google.com, pub-7771856024571036, DIRECT, f08c47fec0942fa0