Το ξέρουμε το Φέρετ? Το νέο κατοικίδιο που αγαπούν οι Αθηναίοι.

Το ξέρουμε το Φέρετ? Το νέο κατοικίδιο που αγαπούν οι Αθηναίοι.

Στην Αμερική είναι το τρίτο πιο δημοφιλές κατοικίδιο μετά τον σκύλο και τη γάτα, στην Αγγλία –που τα χρησιμοποιούσαν εδώ και αιώνες για το κυνήγι κυρίως κουνελιών– έχει φέρετ ακόμα και η βασίλισσα.

Το φέρετ είναι ο εξημερωμένος συγγενής του κουναβιού και της νυφίτσας, ένα οικόσιτο είδος που υπάρχει εδώ και 2.500 χρόνια και ανήκει στην οικογένεια των μουστελιδών. Είναι ένα ζώο που δεν ζει μόνο του στη φύση, η ζωή και η καλή κατάσταση της υγείας του εξαρτώνται αποκλειστικά από τον άνθρωπο που το φροντίζει. Κι αν το σκάσει από το σπίτι του, το πιο πιθανό είναι να πεθάνει από την ασιτία ή να το πατήσουν τα αυτοκίνητα.

Είναι αξιαγάπητα ζώα, στοργικά, με την ανεξαρτησία της γάτας και τη συμπεριφορά του σκύλου, που μαθαίνουν να ακούν το όνομά τους και έρχονται όταν τα καλέσεις, δένονται πολύ με τον ιδιοκτήτη τους, εκπαιδεύονται να πηγαίνουν τουαλέτα, μαθαίνουν κόλπα, τους αρέσουν πολύ τα χάδια κι έχουν διάθεση για παιχνίδι όσο και να γεράσουν.

Στην Ελλάδα μπορεί να έχει καθιερωθεί πρόσφατα ως κατοικίδιο, αλλά η κοινότητα του Greek Ferret Club, που ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες, όλο και μεγαλώνει. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν καμιά 300αριά οικόσιτα φέρετ στην Ελλάδα» λένε ο Χρήστος, η Ελένη και η Έλενα, που ίδρυσαν το κλαμπ, τη σελίδα στο facebook και το site www.ferret.gr, που έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται όποιος σκοπεύει να υιοθετήσει ένα φέρετ.

«Είναι αξιαγάπητα ζώα, στοργικά, με την ανεξαρτησία της γάτας και τη συμπεριφορά του σκύλου, που μαθαίνουν να ακούν το όνομά τους και έρχονται όταν τα καλέσεις, δένονται πολύ με τον ιδιοκτήτη τους, εκπαιδεύονται να πηγαίνουν τουαλέτα, μαθαίνουν κόλπα, τους αρέσουν πολύ τα χάδια κι έχουν διάθεση για παιχνίδι όσο και να γεράσουν. Κοιμούνται μέχρι και 18 ώρες το 24ωρο και τις υπόλοιπες ώρες τρέχουν και χοροπηδούν ασταμάτητα, βγάζοντας μικρές χαρούμενες κραυγές. Δεν γραντζουνάνε, δεν εκδικούνται, όπως οι γάτες, σε φιλούν στη μούρη και κοιμούνται δίπλα σου όλο το βράδυ».

«Είναι νυχτόβια ζώα, αλλά προσαρμόζονται στο πρόγραμμά σου, κάνουν ό,τι τα μάθεις». Τα φέρετ είναι σαρκοφάγα ζώα και το πιο σημαντικό για την επιβίωσή τους είναι η σωστή διατροφή, χρειάζονται ειδική τροφή (όχι αυτή για σκύλους και γάτες) για να μην καταστραφούν τα όργανά τους, χρειάζονται φρέσκο κρέας –αποστειρωμένο, για να μην κολλήσουν αρρώστιες–, εμβόλια, καθαριότητα, καλές συνθήκες υγιεινής. Το πόσα χρόνια θα ζήσουν εξαρτάται από τη φροντίδα που θα λάβουν. Συνήθως ζουν από 6 έως 12 χρόνια. «Τα pet shops τα πουλούν μέχρι και 250 ευρώ», λένε, «οι ιδιώτες γύρω στα 80, αλλά γι’ αυτά που δίνονται για υιοθεσία μέσω του Greek Ferret Club πληρώνεις μόνο τα εμβόλια και τη στείρωσή τους, 30-50 ευρώ». Τα στειρωμένα φέρετ δεν μυρίζουν και είναι πιο φρόνιμα. «Μπορούν να συμβιώσουν με άλλα κατοικίδια, όχι ερπετά, τρωκτικά και πουλιά, αλλά μπορούν άνετα να μάθουν να ζουν με σκύλους και γάτες».

Τα μέλη του Greek Ferret Club πήραν πριν από λίγο καιρό την επίσημη άδεια του American Ferret Association, του ομίλου φέρετ της Αμερικής, να μεταφράζουν υλικό για το site τους. Εκτός από την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τα φέρετ και όλες τις πληροφορίες που παρέχουν, φροντίζουν και όσα φέρετ φτάνουν στο προσωρινό καταφύγιό τους, το οποίο σκοπεύουν να κάνουν μόνιμο σύντομα και είναι σε αναζήτηση βοήθειας, κυρίως οικονομικής.

«Πριν από λίγες μέρες ένα φέρετ το έσκασε από το σπίτι του και περιφερόταν σε δρόμο στο Πέραμα. Ούτε ξέρουμε πόσες μέρες. Πήρε από πίσω έναν κύριο και μπλέχτηκε στα πόδια του γιατί αναζητούσε συντροφιά, αυτός δεν μπορούσε να το κρατήσει και το πήγε σε ένα pet shop. Όταν βρέθηκε ο ιδιοκτήτης του, δεν το ήθελε κι έτσι κατέληξε σ’ εμάς, ταλαιπωρημένο και φοβισμένο. Η δικαιολογία που μας είπε ήταν ότι είναι επιθετικό και δάγκωνε. Προφανώς το βαρέθηκε ή δεν τα πήγαινε καλά με κάποιο άλλο κατοικίδιό του.

Πληροφορίες από:

“http://m.lifo.gr/articles/greece_articles/89026”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *